Att baka som på Stenåldern

För ett par veckor sedan fick min kära svägerska/kollega för sig att börja äta Stenålderskost (Paleo) och utesluta än det ena, än det andra ur kostcirkeln. Min reaktion på vansinnet var att jag tyckte det lät som ett otroligt tråkigt och enformigt sätt att leva på. Eftersom hon vet att jag älskar att baka satte hon planerna i verket för hur jag skulle baka ”saftigt” Stenåldersbröd och ”knaprigt” Stenåldersknäcke till henne.
Hon glömde dock upplysa mig om ifall det är Äldre eller Yngre Stenåldern hon lever på…..

hut-480236_640

Jag har nämligen blivit upplyst, från en säker källa som går i andra klass, om att de som levde på Äldre Stenåldern bara åt rått kött. Några sådana tendenser har jag inte sett från henne ännu men det låter hemskt enformigt och segt enligt mig.

Däremot de som levde på Yngre Stenåldern kunde festa till måltiden med ett bröd bakat på korn som krossats mellan stenar till vetemjöl. Men även det brödet blev hårt och bedrövligt att tugga, då det mesta krosset från kornet var kvar.

Att man väljer detta frivilligt är och förblir en gåta för mig.

Men som den fantastiska svägerska man är skred jag till verket och planerade att baka någon form av zucchinifrallor, som är både gluten- och mejerifria. Ingredienslistan är ett kapitel för sig…

ingred
Det var bara att knata ner på stan och försöka hitta kokosnötsmjöl (jag hade ingen aning om att det finns mjöl av kokos……! Var hittade de kokosnötter på Stenåldern….? Hur fick de itu dem…!?) Många frågor som förmodligen förblir obesvarade. Fråga mig inte heller om hur zucchinin kom in i bilden för jag har ingen aning.

ZUCCHINIFRALLOR a´la Stenåldern

8-10 st

4 ägg
2 dl finriven zucchini

1,5 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
0,5 dl sesamfrön
3 msk solrosfrön
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen fluffigt och tillsätt den rivna zucchinin.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i ägg– och zucchiniblandningen.
Låt stå och dra i 10 min och forma sen bullar av smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.

~~Receptet kommer från Cecilia Folkesson~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...degbullar1bullar

 

Igår kväll var andra gången jag bakade dessa frallor och de är superenkla att röra ihop och snabbt går de att baka.
Nej, jag tar tillbaka det sistnämnda. Jag vill verkligen inte kalla detta bakning. Snarare jämföra det med att rulla köttbullar. Jag är ganska säker på att svägerskan, som inte alls gillar att baka (men älskar att laga mat!), skulle fixa detta galant själv!

Igår kväll vande jag mig nästan vid lukten, nästan så att det doftade lite hembakat bröd här i mitt kök.

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

2 thoughts on “Att baka som på Stenåldern

  1. Humpf! Du kan upplysa sonen om att jag så sent som förra lördagen högg in på en saftig råbiff på PM & vänner och det är inte direkt självvalt.. Det är PT-Gustav som ”tvingar” mig. Tack och lov har han inga krav på att jag måste flytta ut till en hydda i skogen också. Än….. Kram och tack min älskade svägis/kollega!

    1. Usch o fy för PT-Gustav! Det kanske är rent av så att han levde på Stenåldern och pånyttföddes som PT… men var försiktigt bara, plötsligt står det kanske en hydda åt dig i Fyllerydsskogen…. 😉 KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *