Visa mig ditt golv och jag ska säga dig vem du är

Har du tänkt på hur mycket ett golv kan göra för en inredning.

Det allra vackraste jag vet är ett gammalt plankgolv. Gärna ordentligt nött av tidens tand.
Att vitmåla eller olja är en smaksak. För mig personligen spelar det inte så stor roll – huvudsaken är att golvet förmedlar den där äkta känslan av flydda dagar.

I de lantlivsinspirerade magasinen har jag med åren noterat att de vitmålade trägolven har blivit mer och mer populära – särskilt den täckmålade blanka varianten. Och på bild ser allt oftast fantastiskt ut! Naturligtvis. Men jag tror att man ska tänka sig för både en och två gånger  innan man bestämmer sig på riktigt.
Anledningen är att vi själva för några år sedan målade trappan till övervåningen vit med resultatet att minsta lilla dammkorn eller hårstrå syns. Har man dessutom en svart hund så gäller det att dammsuga VARJE dag för att trappan ska se fräsch ut.
Ett helt golv borde därmed innebära extremt mycket tråkig städning.

En god idé kan vara att granska sitt gamla golv ordentligt innan man bestämmer sig för att vitmåla och lacka. Om exempelvis springorna har olika storlekar så kommer de att framträda väldigt tydligt. Risken blir då att man bara ser springor istället för ett vackert golv!
Ett förslag kan istället vara att luta och vitolja för ett lite mer ”förlåtande” resultat – eventuellt kan du nåta springorna med någon lämplig fog.

Har du nu ändå bestämt dig för att sätta penseln i golvet så vill jag tipsa om att undvika Teknos Teknofloor för betong och trägolv. Den ska tydligen lukta fruktansvärt starkt.
Se därför till att välja en mildare variant på marknaden.

En bra ”gör-det-själv” sida hittar du exempelvis här: http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5325


 

About Mia Engstrand

Jag vet faktiskt inte vart mitt passionerade intresse för gammalt och nött kommer ifrån. Jag vet bara att jag blir lycklig av att gå omkring i gamla unkna lador och botanisera bland alla spännande grejer som oftast gömmer sig i någon undanskymd vrå. På myDREAMhome skriver jag om inredning, och då gärna med vintagetouch. Kommentera gärna mina inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *