Tjipp tjipp och välkommen till hajk…

… Idag ska vi prata om stolar, men inte vilka stolar som helst – utan gamla bruna stolar!

De här stolarna är några av mina allra första fynd.
Jag vet att vi köpte dem i en antikbutik i Ingelstad, nära makens uppväxtort, mitt i djupaste Småland.
Stolarna var så vackra och jag ville verkligen ta hem dem. Vi resonerade fram och tillbaka – de kostade ju ändå 700 kronor för paret – men bestämde oss efter mycket om och men för att slå till.
Maken var lite snål, han kunde tänka sig att köpa EN stol – jag ville ha båda varför ”snälla rösten” återigen gjorde entré.
Jag tror till och med att jag kostade på mig att lägga huvudet så mycket på sned så att jag nästan fick nackspärr. Och om det var uppenbarelsen av den då väldigt duperande flickvännen med konstig nackställning eller trötthet på att höra tjatet som gjorde att stolarna kom hem i PAR det vet jag inte, men hem kom de! 700 spänn, klappat och klart (på den tiden vågade jag inte pruta)!

Väl hemma började jag fundera på vart jag skulle ställa mina nya fynd. Kanske skulle jag tänkt på det innan vi köpte dem. Men så funkade inte jag på den tiden.
Stolarna har därför, likt mina fågelburar, vandrat från rum till rum utan att kännas som hemma någonstans.
Har gillat formen… men brunt och broderat är nog egentligen inte jag, hur fina de än är. Under den stora köksrenoveringen kom jag äntligen på att jag faktiskt kunde måla stolarna, och om det skulle gå alldeles åt pipsvängen så skulle jag ändå få en anledning att hysta dem. Har ändå haft dem i min ägo runt 20 år.

Jag drog mig till minnes att Petra, som basar för den fina inredningsbutiken Keruben i Kalmar, hade visat mig Jeanne d´Arc Livings läckra kalkfärg vid ett tillfälle då jag var där.
Sagt och gjort, köpte mig en burk och började måla – och hur lätt och läckert var det inte att måla med den färgen!!!
Kan varmt rekommendera denna till dig om du vill förändra något hemma hos dig själv.
Färgen går att måla på glas, väggar, möbler…ja, allt möjligt!

Häng med så ska jag berätta hur jag gjorde!

IMAG2938
Här är stolen rätt och slätt. Mahognyfärgad med grön broderad sittdyna.
IMAG2941_1
Färgen jag använde är Jeanne d´Arc Livings Vintage Paint. Nyans: Natural white.
IMAG2950
Innan jag målade så sandpapprade jag NOGA ytan som skulle målas. Använd ett mycket fint sandpapper. Underarbetet är viktigt. Penseln jag valde var bred men lånade även en målarfärgspensel av sonen för de små och pilliga ytorna. Efter första strykningen blev resultatet så här.
1412354706849
Körde en strykning till och efter tredje lagret med färg ( man måste låta stolen torka ordentligt mellan gångerna) så blev resultatet detta: Lite för ”kompakt” och ordentligt för min smak… ett tips är att blanda några droppar vatten i färgen för lite lättare hantering.
IMAG2955
Därför gav jag mig på stolen med samma fina sandpapper och ”shabbade” till den den lite. Åh, vad roligt det var! Man kan ta i en del när man sandpapprar och se till att resultatet blir naturligt genom att sandpappra på ställen där en vanlig stol blir sliten först.
1412406973558
Nu står stolarna i gästrummet och äntligen har de fått en lite uppdaterad makeupe! Bättre sent än aldrig…
färgkarta
Som ni ser så finns det många vackra färgnyanser att välja på. Bara att välja den nyans som passar dig och ditt hem. Lycka till!

About Mia Engstrand

Jag vet faktiskt inte vart mitt passionerade intresse för gammalt och nött kommer ifrån. Jag vet bara att jag blir lycklig av att gå omkring i gamla unkna lador och botanisera bland alla spännande grejer som oftast gömmer sig i någon undanskymd vrå. På myDREAMhome skriver jag om inredning, och då gärna med vintagetouch. Kommentera gärna mina inlägg!

6 thoughts on “Tjipp tjipp och välkommen till hajk…

    1. Tack Nicklas – kul med en kommentar från en kille!
      Ja, du har helt rätt! Har tidigare målat med grundfärg, går precis lika bra. Men det är ändå något visst med kalkfärg. Lite roligare, lite snyggare burk :-)

      Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *