Tänt var det här!

Jag kan älta detta med hur mörkt det är så här års ganska mycket.
Jag satt på jobbet häromdagen och tittade ut från min perfekta fönsterplats, drömde mig bort ett tag, men när hjärnan vaknde till och jag insåg hur mörkt det var blev det bråttom! Jag är sen till hämtningen av barnen var tanken som flög genom huvudet! Småstressad började jag rafsa ihop mina saker och min kollega undrade vad jag hastade till. Dagis, skolan, de stänger nu fick jag ur mig i staccato… hon tittade konstigt på mig och undrade om de stängde redan kl 14. Va? Vadå 14? Nä, 17 svarade jag. Jaha, fast klockan är bara två fick jag till svar. Men ni förstår, det var ju typ svart ute (lite överdrivet) och jag trodde klockan var betydligt mer än den verkligen var.
Åhhh, detta mörker! Men man kan inte klaga ihjäl sig utan istället rikta in sig på det ljus som faktiskt går att köpa för pengar – elektrisitet – tack för det! Både inne och ute går det att göra underverk för att det inte ska kännas så mörkt och dystert.
Vid den här tidpunkten på året går jag rätt hårt igång på alla fina ljusstakar, ljuslyktor, ljusslingor och adventsdekorationer som lampaffärerna strösslar sina skyltfönster med. Har ni sett lampaffärerna? Så här fullproppat är det i fönstret på Lidingö.

IMG_3168
Just i den här lampaffären på Lidingö säljer de även brödrostar och sånt…

Åh, jag vill ha nästan allt som hänger och dinglar där.
I en herrans massa år gick jag och suktade efter den fina ljusstaken, Elflugan. Tillslut köpte jag den och varje år, när det blir dags att ta fram den, blir jag lika glad över att jag äger en. Nu är det inte långt tid kvar innan jag kan ställa fram den igen. Älskar hur den ger så fint ljus inne, men också när man tittar in utifrån. Undrar vilket fönster den ska få stå i här i vårt nya hus?

G1006852
Elflugan designad av Lundgren & Strandberg för Smak Design – smakfull kan man säga

Med den inköpt, har jag fått nya habegär. så klart! Tror det är dags att utöka samlingen adventsljus i år.
Jag har siktat in mig på det klassika luciatåget som Sten Bengtsson designade för Ateljé Lytan på 1950-talet. Egentligen skulle jag vilja hitta ett från den tiden, men jag tror det hinner bli jul flera gånger innan det uppdraget är slutfört, så jag får nöja mig med en nyproducerad.

953-260_dark
Natten går tunga fjät

En annan underbar ljusstake heter December. Jag fick upp ögonen för den när Svenssons i Lammhult skickade ut sitt nyhetsbrev. Den är gjord i rå mässing, kommer med fyra eller sex lampor och är en limiterad utgåva. Så det gäller att passa på! Jag gillar den enkla, mjuka formen, med de små ljusbollarna på toppen och att den är i mässing. Har snöat in lite på mässing.

thumbnail.axd
December – formgiven av Sabine Grubbeson.

Ute då? Där kan man ju sätta ribban olika högt. Om man inte har några problem med vad elräkningen landar på och man gillar kitch, orkar med att trassla ut alla sladdar, lampor och kablar, kan man ju göra som de gjort här och verkligen gå all in! Det är kul att se på, men smått hysteriskt skulle jag säga.

Cool Christmas House Lighting Decor

Själv gillar jag när det finns ljus i trädgården, men det får inte bli för pråligt och mycket. Små diskreta ljuskällor som leder vägen fram till dörren eller lyser upp utvalda delar av trädgården, en välkomnande ljuskrans på dörren. Det man inte ska glömma är att tänka på är hur ljuset upplevs inne ifrån när man tittar ut över sin trädgård. Det finns verkligen hur mycket som helst att välja bland.

Det här exemplet är kanske lite mycket egentligen, men jag tycker de har gjort det väldigt vackert. Kanske skulle jag skippat några kransar, men på det stora hela är det mycket tilltalande – och väldigt amerikanskt.

Mycket ljus men ändå väldigt smakfullt. Så här skulle jag vilja ha det. Hela huset får gärna komma och parkera sig på min tomt.

 

fatboy edison gr
Ja tack, säger jag till den här tjockisen – Edison Grande från Fatboy

 

77260035
Välkomnande ljuskrans på dörren gillar jag

File

 

För den händige tycker jag att det här är en superfin idé. Ta gamla konservburkar, gör mönster med hammare och spik, gör ett hänge av ståltråd och spraya i fina färger. Sätt i värmeljus eller, som exemplet lite längre ner, batteridrivna ljus.

Glittrigt

 

Batteridrivna blockljus är en smart uppfinning tycker jag. De går att ha både inne och ute.

 

32209264_110_a
Sätt i batteridrivna blockljus och häng i ett träd.

Kör hårt med att dekorera era trädgårdar och balkonger. Vi behöver allt ljus vi kan få, men skippa sånt som blinkar hysteriskt och har väldigt skarpt ljus. Nu är det dags att dra till dagis… Trevlig kväll – äh eftermiddag!

About Sibel Güner

Jag gillar att fota, skriva och att leta efter sånt som inspirerar mig och gör mig glad. Vackra ting inom mat, mode, inredning, trädgård och allt där emellan. Hittar jag nåt, blir det ofta en bild som sen ligger och tar plast i min telefon eller på kamerans minneskort. Nu när jag fått chansen att skriva på myDreamhome.se så kan jag äntligen göra något av alla dessa bilder som i kombination med texter förhoppningsvis kan vara inspirerande för andra också. Så, här blir det alltså allt om ditten och datten från mitt liv. Min bakgrund ligger inom media och just nu arbetar jag med underhållning på nätet. Välkommen till min scen…

2 thoughts on “Tänt var det här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *