Söt ska sött ha – kalastårta!

I helgen hade vi kalas! Eftersom jag tycker att det är kul att baka egen tårta (eller flera… som när dottern fyllde 2 och jag fick för mig att då ska man minsann bli firad med TVÅ tårtor) så fick det bli en hemgjord variant även till sonens födelsedag!

Så, innan sonen i måndags fyllde 8 år och därmed gick och blev stora killen så firade familjen honom i helgen med lite god mat och tårta. Innan jag satte igång planeringen för tårtans smaker stämde jag av det hela med födelsedagsbarnet och eftersom både Daim och Nutella är något av det bästa han vet så fick dessa ta en självklar plats.

Denna gång valde jag att prova att göra något nytt med tårtbotten och gjorde en så kallad karuselltårta, en rulltårta som jag skar i remsor och rullade ihop till en tårta.
Fyllningen ville jag hålla ganska barnvänlig med de smaker som jag vet att sonen gillar och den bestod av Daimgrädde och Nutellafrosting, smaker som givetvis fungerar minst lika bra för vuxna! Med några skedar kaffe i frostingen blir smaken dessutom misstänkt lik chokladbollar, mums!
Jag spacklade tårtan med smörkräm och toppade med minimarshmallows och kolasås med ett uns flingsalt.

Här kommer då receptet på tårtan om du har lust att provbaka den. :)
Gör gärna tårtan dagen innan så att den hinner sätta sig.

 

RULLTÅRTA MED NUTELLA OCH DAIMGRÄDDE

4 stora ägg
2,25 dl socker
0,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ägg och socker fluffigt, gärna med elvisp. Rör ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål.
Vänd sedan försiktigt ner de blandade torra ingredienserna i ägg- och sockersmeten. (Inte vispa, bara vända ner försiktigt så att det blandar sig och behåller luftigheten.)
Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper och bred ut den, nästan ut till kanterna på pappret så att det blir en rektangel.
Grädda i 250 grader i 5-7 minuter. Håll koll så att den inte bränns, det går fort!

Stjälp rulltårtan upp och ner på ett annat bakplåtspapper, låt svalna några minuter.

Fyllningen:

3/4 burk Nutella
4 dl vispgrädde
2 Dubbeldaim

Bred ut Nutellan på rulltårtan, det gör inget om den smälter lite det blir bara gott.
Vispa grädden ganska hårt.
Lägg Daimen i en platspåse och krossa med en hammare till små bitar. Häll krosset i grädden.
Känn så att rulltårtan har svalnat, bred sedan ut grädden.
Nu väljer du att antingen rulla ihop till en rulltårta (då rekommenderar jag att även sockra på bakplåtspappret innan
du stjälper upp rulltårtan så att den får en fin yta) 
eller skära remsor till en karuselltårta.
Jag skar tre breda remsor på bredden så att tårtan fick lite höjd, men det går även att skära fler remsor så att man får en lägre men lite vidare tårta.
Bestäm själv!
Nu kommer momentet att rulla ihop första rulltårteremsan, den rullas som till en vanlig rulltårta. Nästa remsa ska du vira runt den första, osv.
Till slut har du något som liknar en karusell! Ställ i kylen för att stelna något medan du förbereder resten.

 

karusell
Foto: Lisa Grundin

 

KOLAKRÄM
recept: Linda Lomelino

0,75 dl vispgrädde
1,25 dl strösocker
50 g kallt smör i tärningar
En nypa flingsalt

Värm grädden försiktigt på svag värme i en kastrull, den ska inte koka.
Häll sockret i en annan kastrull och värm på medelvärme tills det börjar smälta runt kanterna.
Rör försiktigt tills allt socker har smält och fått en fin gyllenbrun färg. Tillsätt smöret i sockret och rör om tills det smält.
Tillsätt den varma grädden försiktigt, lite i taget, och rör tills blandningen är helt slät.
Rör i saltet.
Låt kolakrämen svalna i rumstemperatur medan du förbereder smörkrämen.

 

NUTELLAFROSTING
recept: Linda Lomelino

200 g rumsvarmt smör
1 dl Nutella (eller det som finns kvar i burken)
1 dl florsocker

2 msk starkt kaffe

Vispa ihop allt till en krämig och glansig frosting.

Bred lite frosting på tårtan så att det precis täcker. Ställ in i kylen igen för att stelna lite. Spackla sedan tårtan med resten av frostingen.
Dekorera tårtan med valfri topping, jag använde minimarshmallows. Häll sedan kolakrämen över, det gör inget om det blir lite slarvigt och rinnigt.
Min rann dock ganska mycket och ända ner på tårtfatet. För lite fastare konsistens så låt kolakrämen kallna ännu lite till.

2015-02-15 15.09.57

 

PhotoGrid_1424357622146
Det blev inte det finaste snittet i tårtan med en tårtspade, insåg vi för sent, men det syns i alla fall hur den ser ut inuti.

 

Tårtan fick med beröm godkänt av alla på kalaset, födelsedagsbarnet också, även om han inte var helt förtjust i den lite salta kolasåsen på toppen. Själv tyckte jag att den bröt av fint och det är minsann inte helt enkelt att göra en inte-allt-för-söt tårta. Men jag bestämde mig trots allt denna gång för att tårtan fick lov att bli nästan hur söt som helst.
Söt ska sött ha! <3

PhotoGrid_1424426747606

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *