Pippi på fågelfint

November…
Snart, mycket snart är det november och dörren står på glänt mot vintern.
Vissa delar av vårt avlånga land har redan sett den första snön. Här, där jag bor, har vi fortfarande höst. Men när som helst nu kan man vakna till ett tunt snötäcke som ligger och glittrar på gräsmattan. Man kan liksom aldrig veta med november.

Många fåglar har redan tackat för sig och dragit söder ut och dyker upp igen först framåt vårkanten. Men runt 300 fågelarter stannar faktiskt i Sverige under vintern och trotsar vårt kalla klimat. Dessa små liv kan behöva lite hjälp på traven för att hitta mat och vatten.

Vår dotter vill så gärna ha ett husdjur. Minst en gång om dagen pratar hon om hur härligt det vore. Vi säger blankt nej med den klassiska ursäkten ”vad ska vi göra med djuret när vi reser bort”. Men nu tänker jag att vi ska ge henne några djur – ute i trädgården. Det finns så mycket fint man kan sätta ut eller hänga upp för att locka till sig fåglarna.

Jag har spanat in några olika fågelmatare och holkar som jag gärna skulle ha i min trädgård. Min personliga favorit är Twilight som är designad av Alexander Lervik. Den drivs av batterier och tack vare skymningsrelä tänds fyra LED-lampor i bordet när mörkret faller. Så den är inte bara till hjälp för fåglarna utan lyser även upp i vintermörkret. Den går att hitta på lite olika ställen, till exempel här eller här.
Och vad ska man då lägga i matarna? Fåglarna behöver mycket fett och kolhydrater, så olika fröer funkar fint, men också havregrn, hackade nötter, russin, äpplen, kakor, talgbollar…lite allt möjligt egentligen.

Hos Wildlife Garden finns många fina holkar och fågelmatare att gå loss på. Kanske villl man matcha holken med sitt hus. Vad sägs om en i rött med vita knutar eller kanske i funkisstil. Eller så föredrar man något mindre som kan hänga i ett träd och inte kräver så mycket skötsel, då är talgbollsmatarna ett bra variant.

Talgbollsmataren Stjärna

 

11646253-origpic-b6277b
Har man rött hus med vita knutar kan man matcha med den här holken.

 

11661107-origpic-31388d
Visst ska fågeln få en funkisvilla

 

Den här godbiten skulle man lika gärna kunna ha värmeljus i hängandes från trädet

 

Gigantmataren nominerades hösten 2013 till designpriset Formex Formidable.

När ni ändå tänker lite extra på fåglarna, så köp ett litet fågelbad också och fyll på med nytt vatten regelbundet. Under vintern är det extra viktigt att ge fåglarna vatten eftersom det inte alltid är lätt att få tag på när de naturliga källorna kan vara frusna.

20730435-origpic-f0778d
Vinterbadare finns det gott om

About Sibel Güner

Jag gillar att fota, skriva och att leta efter sånt som inspirerar mig och gör mig glad. Vackra ting inom mat, mode, inredning, trädgård och allt där emellan. Hittar jag nåt, blir det ofta en bild som sen ligger och tar plast i min telefon eller på kamerans minneskort. Nu när jag fått chansen att skriva på myDreamhome.se så kan jag äntligen göra något av alla dessa bilder som i kombination med texter förhoppningsvis kan vara inspirerande för andra också. Så, här blir det alltså allt om ditten och datten från mitt liv. Min bakgrund ligger inom media och just nu arbetar jag med underhållning på nätet. Välkommen till min scen…

2 thoughts on “Pippi på fågelfint

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *