Pepparkaksdeg

Jag har kidnappat Bak- & Kakkrönikan lite, men för att det inte ska märkas så mycket.. så lägger jag det även under min egen krönika..

Vi har ju redan fått värsta receptet på lussebullar i går, så jag tänkte kontra med VÄRLDENS bästa pepparkaksdeg. Lite sent, jag vet, men behåll det då till nästa år.

I min familj var det en tradition, en som jag älskade och fortfarande älskar, att innan lucia så ska det bakas egna hemmagjorda pepparkakor. Jag, mamma och min syster stod en hel dag och bakade pepparkakor. Sedan fick jag och min syster varsin egen burk, som var röd och formad som ett hjärta, med våra egna pepparkakor. Jag vet inte om det var för att de inte var tillräckligt tunna, eller om det var för att min mamma är supersnällast i världen.

Nåja receptet är som följer och det blir ungefär 250 normalstora pepparkakor.

250 gram smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1.5 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp alltsammans som hastigast.

20141211_204110913_iOS
Lägg under tiden alla kryddorna och det skivade fettet i en rostfri bunke.

20141211_204522076_iOS
Slå sedan över den heta socker blandningen och låt stå tills smöret har smält.
Rör om då och då och låt allt svalna så att det blir ungefär rumsvarmt.

20141211_205100073_iOS

Blanda mjölet med bikarbonat och rör ned detta i smeten.
Du kan antingen blanda för hand, eller i en maskin med en degvisp.
Degen ska inte vara så stadig nu, men den sväller sedan.

20141211_205848203_iOS
Färdig deg som ska in i kylen för att ligga och vänta på att bli utbakad!

Låt degen vila i 1-2 dygn antingen övertäckt i bunken eller inlagd i en plastpåse på en sval plats.

De gräddas sedan i 200 – 225 grader i 4-5 minuter. Sätt gärna någon som ungsvakt, eftersom de lätt kan bli brända!

Nu i kväll ska vi baka ut pepparkakorna med några goda vänner! Det har blivit en ny tradition (som i och för sig påbörjades först förra året, men du vet vad man säger, en gång ingen gång..)

Jag kommer att bjuda på fler bilder med det färdiga resultatet i morgon.

Ha en superfin lucia allihop!

About Jennica Berglund

Jag kan inte låta bli att ta en extra funderare kring mat och kök. Det ändå några av mina absolut största intressen. På myDREAMhome skriver jag om just dessa båda ingredienser. Kök och mat. Kan det bli bättre? Kommentera gärna mina inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *