Om kärleken till gamla dörrar och lite annat…

Jag älskar gamla dörrar!

Själv kamperar jag i ett hus från 1980 där innerdörrarna är allt annat än gedigna, gamla och vackra!
Den tidigare ägaren till huset fixade förvisso något slags ”överdrag” till de gamla bruna gabondörrarna, men det var ju för ca 20 år sedan. Kanske blev de liiiite roligare – men inte så mycket.
Det enda vi har gjort med våra 80-talsdörrar är att byta handtag från mässing till något borstat obestämbart material. Passade bättre tyckte vi.

På tal om dörrar så minns jag vad som hände för några år sedan. Det var i samband med att vi hade lagt nytt golv på övervåningen. Dörrarna skulle vi därför bli tvungna att korta av några centimeter för att de skulle kunna gå att stänga.
Mr ”kan-själv” och Mrs ”gnäll-över-hur-tunga-dörrarna var” kånkade ner dem en och en till garaget där dörrarna helt enkelt skulle kapas. Döm om min förvåning då det visade sig att maken hade råkat kapa en av dörrarna i överkant istället för nederkant. Fast han trodde tvärtom.
Maken, som i vanliga fall både är praktisk och noggrann, blev mycket irriterad på sig själv när han insåg sitt misstag. Ja, han blev faktiskt så pass irriterad att till och med jag insåg att det var bäst att bara hålla tyst och hänga upp dörren utan att låta som en ”symaskin” bredvid.

Dörren med den superfula överdelen (sned och skrovlig) går förvisso att stänga, men särskilt snyggt är det inte.
Kanske dags att byta ut dem i alla fall…

 

IMAG3279
Bruna gabondörrar i ny (nåja) kostym! Precis nyss gick faktiskt toadörren, till vänster i bild, i baklås utan att någon är där inne. Sonen lyckades då med konststycket att peta in ”vredet” som man normalt sett kan låsa upp dörren med, rakt i dörren. Väntar på maken…
IMG_20150223_215348
Stilstudie av den kapade dörren till gästrummet. Det var det där med Shabby chic, fast på fel sätt… Hade inte synts nertill, men upptill gapar det en skrovlig glipa när man stänger dörren :-)
gabondörrar
Not my cup of tea!
Blocket
Hm, Blocket… en guldgruva! Mörbylånga Prästgård på Öland. Vilken tur! Dit ska jag åka och botanisera… http://www.blocket.se/kalmar/Fonster_och_dorrar_58421603.htm?ca=18&w=1&last=1
stilbyrån.se
Dörrar behöver man inte direkt ha någon praktisk användning för – de kan man bara ha som dekoration. Lite som en möbel, uppställd mot en vägg! De här var ju t e x jättefina!
130265-spegeldörrar
Ljuvliga pardörrar! Kan få vilket trist rum som helst att bli vackert.

 

277583-dörr
Typiskt bra ”inredningsdetaljsdörr”. Lagom sliten, spröjs med HELA gamla glas (ovanligt) och en alldeles ljuvlig färg. Mörbylånga Prästgård… här kommer jag!!!

About Mia Engstrand

Jag vet faktiskt inte vart mitt passionerade intresse för gammalt och nött kommer ifrån. Jag vet bara att jag blir lycklig av att gå omkring i gamla unkna lador och botanisera bland alla spännande grejer som oftast gömmer sig i någon undanskymd vrå. På myDREAMhome skriver jag om inredning, och då gärna med vintagetouch. Kommentera gärna mina inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *