När tiden och orken tryter får man ta till de snabba och säkra kakorna

Tro det eller ej, men det är inte alltid jag har tid, ork eller lust att ställa mig i köket och baka. Särskilt inte när jag precis har kommit hem från jobbet och alla andra måsten väntar. Men denna vecka har jag även haft ett bakmåste hängande över mig. Nåja det är inte så att jag suttit i sjön men jag har absolut känt att jag inte har tid att prioritera någon bakning eftersom vi har så mycket annat på schemat inför kommande helg.

Bakmåstet bestod i alla fall i att baka något gott till sonens klasskalas, något som räcker till 30 barn och något som förhoppningsvis gillas av 30 barn. Sonen ville baka muffins. Men det skulle någon annan göra. Jag tyckte kanelbullar. Men det är ett ganska tidskrävande projekt.

Det är i dessa stunder av bakångest som det är ganska skönt att veta att man har några snabba och säkra kakor att ta till, som jag vet alltid blir bra och uppskattas av de flesta. Något som är enkelt med få ingredienser och som inte tar evigheter i ugnen.
Så sagt och gjort ställde vi oss och bakade Dumlesnitt på tisdagskvällen, jag och sonen. Givetvis alldeles för sent, för innan kakorna ens kommit in i ugnen så var det långt förbi läggdags….
Vilket gjorde att avsmakningen av det färdiga resultatet fick vänta till dagen efter. I alla fall för en av oss…. 😉

Dessa kakor är verkligen to die for! Klart beroendeframkallande och det går INTE att bara ta en… Här kommer receptet på dessa oemotståndliga småkakor. Om du vågar. Och har en gnutta tid och ork över.

 

SEGA DUMLESNITT

150 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker

1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk ljus sirap
3 3/4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

+ några Dumle

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Nyp ihop alla ingredienser, utom Dumlen, till en smidig deg.
Rulla ut degen till längder.
Dela Dumlekolorna på mitten.
Tryck ner halvor av Dumle efter varandra i mitten på varje längd.
Kakdegen flyter ut ganska mycket så lägg inte längderna för tätt på plåten!
Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter.
Låt längderna svalna en aning innan du skär dem i snitt.

Förvara i burk eller frys in. Om det blir några över.

 

PhotoGrid_1424953820014
Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg. Kul och kladdig syssla som uppskattades av sonen (och tydligen även av en grön piraya).

 

PhotoGrid_1424953442019
Rulla degen till längder och lägg dem på bakplåtspapper, men inte för tätt. Tryck ner halvor av Dumle i längderna, även här fick jag god hjälp av sonen.

 

2015-02-24 20.41.11
Låt längderna svalna en aning innan du skär dem i snitt.

 

2015-02-24 20.52.25

Receptet kommer från Fridas bakblogg

 

Nu står de längst in i kylen i väntan på att få följa med till sonens klasskalas i helgen.
Och de fula kanterna har jag ju såklart redan skurit bort. :)

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

6 thoughts on “När tiden och orken tryter får man ta till de snabba och säkra kakorna

 1. Fia, en ärlig fråga: Tror du verkligen att även jag klarar av att baka dessa kakor?
  Betänk, innan du svarar, att jag förmodligen är den ENDA i världen som misslyckats med ett bakverk innehållande 3 ingredienser…. Du minns min Instagrambild med bakverket som rann ner över kakformen och ner på golvet? Du vet, den med Kondenserad mjölk. Du vet DEN kondenserade mjölken som skulle kokas (det gjorde inte jag).
  Nåväl, frågar igen. Är Dumlekakorna något för mig? De ser nämligen sjukt goda ut!

  Kram/Mia

 2. Vet du vad Mia, helt ärligt så JAAA det klarar du! Tänkte på dig när jag la ut receptet, det är perfekt att ”öva” småkaksbak på. Inte mycket som kan gå fel… (och inget allergiskt i hoppas jag!?)
  Det där med kondenserad mjölk är ingen lätt ekvation, även erfarna bakade går bet. Så häng inte läpp över den flytande kakan. Värre med golvet anser jag. Men trist när man tänkt bjuda.
  GÖR dessa dumlekakor idag Mia! Perfekt lördagsgodis. Och bara hör av dig om du undrar något.

  Lycka till! Kram Fia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *