Lussebulle med extra allt!

Har du som jag tjuvstartat med lussebullsbaket?
På mig börjar det nämligen klia i saffransfingrarna redan till första Advent!

Men de där lussekatterna, hur roliga och saftiga är de – egentligen…?
Precis så där alldeles varma och nybakade så här i lussetid vill jag ju faktiskt inte vara utan dem, men redan dagen efter har den där gyllene bullen gått från att vara en mumsig rackare till att ha förvandlats till något stenhårt som helt ärligt passar bättre som bokstöd än som fikabröd.

På tal om lussekatter så har vi den där årliga saffransdegsdiskussionen, jag och mina bakkumpaner. Där man antingen är med i lag Jag-har-alltid-kesella-i-degen-för-då-blir-den-inte-torr eller i (det lite bättre) lag Behövs-ingen-kesella-i-degen-det-är-bara-ett-PR-trick-och-jag-går-inte-på-det.

Senast i söndags, när jag var på adventsfika hos grannen, kom vi in på detta delikata (och lätt känsliga) ämne men det visade sig snabbt att hon och jag bakade i samma lag och var rörande överens om att med mindre mjöl i degen blir den bra – med eller utan kesella. Och hennes lussekatter gick inte av för hackor!

Eftersom jag nu tycker att lussekatter snabbt blir tråkiga, men ändå så gärna vill baka någon form av lussebulle så har jag istället som tradition att baka saffransbullar med fyllning av vit choklad. De blir garanterat saftiga, lite sötare men mycket godare.

MHM_20141211_115225
I år kände jag för att ta saffransbullen till en ny nivå och addera ännu mer gott!

 

Här kommer ett supersmarrigt recept på saffranssnurror som blir krämiga på insidan och krispiga på utsidan, tack vare fyllningen.
Det blir inte så många bullar men de blir STORA! (Och vem behöver många, de ska ju ändå ätas upp typ på lördag.)
Lusse Lelleeee…..Lusse Lelleee…eeeeeeelvaaa näääätteeeer föööööre juuuul!!

 

10 STORA
Saffranssnurror med vit choklad och mandelmassa

1 paket saffran
1,5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
7-8 dl vetemjöl (var försiktig här!)

Fyllning:
200 g riven mandelmassa
100 g riven vit choklad
100 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
+ ägg att pensla med

 Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla saffran och socker, och värm samtidigt mjölk i en kastrull. Använd en termometer
för att hålla koll på mjölken, den ska bli 37 grader varm.
Blanda den varma mjölken med det mortlade saffranet och sockret.
Smula jästen i en bunke, slå på lite av vätskan och rör om tills jästen lösts upp helt. Häll sedan på resten.

Tillsätt alla de övriga ingredienserna till degen, ta vetemjölet sist. Häll i lite vetemjöl i taget. Bearbeta degen i maskin eller för hand på bakbord länge, ca 5-10 minuter. Degen ska vara smidig och släppa från bakbordet, och spänstig så att den åker tillbaka om du trycker ett finger i den. Lägg tillbaka i bunken, täck med en bakduk och ställ på någorlunda varmt ställe t ex på spisen, låt jäsa i cirka 40-50 minuter.

2014-11-29 12.08.20
En relativt spänstig deg utan överflöd av mjöl.

Stjälp ut degen på bakbordet igen. Kavla ut till en fyrkant, ganska tunt.
Rör ihop socker och smör till fyllningen, ta fram en slickepott eller något annat att bre med.
Bred på smör- och sockerblandningen över hela degen.
Riv mandelmassan på grövsta sidan på ett rivjärn, täck hela degen.
Hacka den vita chokladen ganska fint och strö den över degen.
Tryck till fyllningen lite med handen om det behövs.

Vik sedan degen på mitt rakt över.
Skär strimlor av degen, från där den är vikt och utåt. Strimlorna ska vara cirka fyra centimeter breda.
Skär varje strimla längs med mitten nästan hela vägen upp till där den är vikt.
Tvinna delarna och rulla ihop allt till en bulle, tänk ungefär som en kanelbulle.

Lägg alla snurrorna på plåtar (glöm inte bakplåtspappret!) och låt jäsa under bakduk ungefär en halvtimme till. Pensla med ägg. Sedan skjuts in i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de är alldeles gyllenbruna.
Ta ut snurrorna och låt dem svalna på galler.
Ät direkt när de svalnat, helst med mjölk, glögg eller champagne!

Recept från Mjölk & Arsenik med Emily Dahl

MHM_20141211_114542

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

2 thoughts on “Lussebulle med extra allt!

  1. Efter en dag med bara kött & sallad så nästan dog jag när bilden på dina lyxlussebullar dök upp mitt framför ögonen! Du gör verkligen skäl för ditt Instanamn @muffinsfia :-)

    Kram!

  2. :) Efter en sådan dag förstår jag att en luxebulle skulle suttit som en smäck! 😉
    Inte alla som uppskattar extra allt dock. Bjöd din kompis på en bulle, men hon gav tummen ner för mandelmassan. :S Smaken är som baken!

    Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *