Luktärter, linfrö, bulldoggen Gösta och Omega 3

Äntligen! Äntligen! Är ljuset tillbaka och även min inspiration att skriva.

När jag var på kolonin häromdagen och såg att snön nästan var borta, solen sken, påskliljorna på väg upp en bit och fåglarna kvittrade för fullt så ville jag bara stanna kvar där och börja ta ut trädgårdsmöbler, vimplar, grodor och bulldoggen Edvin som även fått en liten kompis Gösta.

Edvin och Gösta

 

Men man får ju sansa sig och inse att det är ju bara halva februari.

Direkt börjar hjärnan snurra med alla projekt man vill ha gjorda. Få upp resten av ett staket, olja in trädgårdsmöbler, måla pallar, tapetsera i lilla rummet, måla grinden, byta ut lite ruttna brädor.

Hur ska man ha tid att jobba egentligen när det finns så mycket som pockar på uppmärksamhet?

Sedan jag köpte kolonin för tre år sedan har jag liksom inte haft tid att njuta. Utan mest hållit på som ett skållat troll hela tiden. Att sitta och läsa eller virka i lugn och ro har inte funnits så i år har jag tänkt att jag ska lära mig njutaaaaa. Men redan nu börjar hjärnan organisera upp allt som ska hinnas med så det blir väl likadant i år med.

För två år sedan hade jag hela mitt vardagsrum fullt med krukor som innehöll allehanda fröer. En del kunde jag sköta rätt bra medan en del blev uttorkade eller övervattnade. Av kanske tjugo krukor blev det lite krasse och tagetes men jag satte ner dom alldeles för tidigt varvid dom frös så det blev Blomsterlandet igen. Blomsterlandet har en trogen kund i mig. Jag har Vip-kort där och får massa rabattkuponger som man ju måste utnyttja. Så vis av lärdom blev det inga fröer förra året  utan jag köpte istället krasseplantor, tagetesplantor m m.

Men i höstas kunde jag inte hålla mig så jag plockade av massa fröer av vialer ( en perenn luktärt), fingerborgsblomma ( digitalis), vit och röd purpurklätt och ringblomma.

fingerborgsblomma

Jag har förvarat fröerna  i melittafilter i en plastpåse i kylen. Peppar, peppar har det klarat sig bra. Så häromdagen planterade jag fingerborgsblomma, satte sticklingar av mina pelargoner. Och snart kommer de andra fröerna också att hamna i jorden. Så nu är hela bordet belamrat igen med mina planteringar…. Vi får väl se hur det klarar sig i år. Annars kan man ju köpa…..

Glasslådor och äggkartonger är jättebra att sätta fröer i. Men man kan även ta mjölkkartonger och klippa av halva delen eller toarullar.

Luktärter ska man helst lägga i vatten ett dygn eller flera innan man sätter ner dom. Jag har även till vana att tillsätta linfrö blandat i vatten till min morgonyoghurt. Ni som prövat detta vet att det blir en slags sörja av detta. Likadant blir det med luktärtsfrön. När jag var barn fick jag ofta höra, svälj inte kärnor för då växer det i magen. Härommorgonen när jag var jättetrött råkade jag ta glaset med luktärter istället för linfrön, hann få in det i munnen och spotta ut. Fy vad äckligt! Men jag kunde inte låta bli att tänka resten av dagen, jag kanske hade blivit fin som en luktärt om jag svalt drycken.

Något annat jag läste samma dag var att om man har en bred bak, vilket jag har, då har man jättelätt att lagra Omega 3 och man blir tydligen väldigt intelligent av Omega 3 och eftersom jag äter det varje dag så kände jag mig dubbelt intelligent denna dag! Ibland är det inte av ondo att vara kraftig.

Så en lärdom är att kolla innehållet i vattenglaset….

 

 

About Marie-Louise Bergqvist

Jag älskar min gula kolonilottstuga på 25 kvm med en röd friggebod och tomt på 400 kvm. När man kommer in i området är man i en helt annan värld fastän jag har närmre till stan än hemifrån. Här på myDREAMhome kan du följa mig och min kolonilott. Även andras kolonilottsdrömmar! Kommentera gärna mina inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *