La Famiglia, vita golv och kaoset

Vi är en kaosfamilj av värsta italienska sort.

Kanske lite politiskt inkorrekt att erkänna det, men så är det.
Med två större renoveringar inom loppet av ett halvår, en tonårsson, en familjefar som jobbar mycket, en dominant terrier med svansen konstant i vädret och en glömsk morsa med någon typ av överaktivitetssyndrom så kan du själv räkna ut att harmonin inte alltid har varit på topp den senaste tiden.

Att jag ens nämner ovanstående är för att jag har insett hur extremt mycket en renovering tar på krafterna. Dominoeffekten blir påtaglig då de stressade vuxna såklart påverkar resten av familjen, som i sin tur inte alls har lust att bemöta irritationen med glass, ballonger och ett härligt uppförande. Och det förstår jag. Hade inte jag heller velat.

Så… därför… gör jag avkall på den tidigare krönikan http://mydreamhome.se/vintagekronikan-renoveringsdoden-eller-inte-det-ar-fragan/ och konstaterar krasst att Mr Stenbock hade rätt. Igen. Något gammalt hus blir det inte. Någon pinne i statistiken vill jag nämligen inte bli.

Det senaste projektet (fixades i förra veckan) handlade om hur man får ett modernt (men mycket slitet) parkettgolv på hela nedervåningen att se så vitt och ”gammaldags” ut som möjligt.

Istället för att lägga nytt golv, det hade blivit alldeles för dyrt, så valde vi att slipa vår befintliga 3 stavsparkett som består av ask i två av rummen och ek i det andra.
Efter bra tips och råd från mer erfarna ”golvrenoverare” (bla min skivarkollega @muffinsfia, som förstod precis hur jag menade. TACK!) så valde vi metoden vit dekorfärg och hårdvaxolja istället för vitpigmenterad lack som golvslipningsföretaget föreslog.
I praktiken innebar det en extra dags jobb – men resultatet blev en vit, matt och en nästan lite ”såpabehandlad” golvyta. Precis som vi (hm…jag) ville.

Nu återstår bara att se om golvet står pall för lite fester, ungdomar som rasar in och hundar som rivstartar. Och gör det inte det, så är det sjäääälvklart inte hela världen!!!

Men stilettklackarna lämnar ni vid dörren! 😉

 

IMG_20150208_143045
3 stavsparkett i alla rum, men med olika (slitna) träslag repressenterade. Ek och Ask.
IMG_20150209_163213_1
Tjuvkik innan hårdvaxoljan var pålagd.
IMG_20150212_145528
Möblerat och klart – mattor får vänta 1 vecka innan hårdvaxoljan har härdat ordentligt.
1423843679463_1
Hall och sovrum i samma träslag. Ask.
1423997871835_1
Lite suddig kvällsbild. Hunden ser frågande ut, men jag är glad över att hon ändå valde de VITA bollarna. En orange hade stört bilden ännu mer – och det är ju inte bra!

About Mia Engstrand

Jag vet faktiskt inte vart mitt passionerade intresse för gammalt och nött kommer ifrån. Jag vet bara att jag blir lycklig av att gå omkring i gamla unkna lador och botanisera bland alla spännande grejer som oftast gömmer sig i någon undanskymd vrå. På myDREAMhome skriver jag om inredning, och då gärna med vintagetouch. Kommentera gärna mina inlägg!

10 thoughts on “La Famiglia, vita golv och kaoset

 1. Hallå Mia!
  Supersnyggt blev golvet ju! Vilken skillnad…
  Låter som en härlig ”La Famiglia” hi hi, själv skulle jag behöva lite kaos här så det hände något! Men näe, hinner på sin höjd med att tvätta och dra ett varv med dammsugaren. Skulle verkligen behöva lite av din energi :)
  Ha en skön vecka så hörs vi framöver…
  Varm kram,
  Titti

  1. Haha, tack Titti!
   Ja, det är nog så… när man lever i kaoset och stressendorfinerna upp över öronen och längtar efter lugn och ro, så känner man nog precis tvärtom när det blir lite för tyst på hemmafronten :-)
   Vilken tur att jag faktiskt VET att du är en kvinna med en massa järn i elden. Tror vi behöver det, både du och jag – bara vi får lite tysthet och eftertanke emellanåt.

   Hoppas att vi kan ses snart igen! Kram & Godnatt! <3

 2. Så OTROLIGT fint det blev! Ska bli spännande att inspektera IRL på torsdag. Rivstarterna får jag själv stå för eftersom jag inte vågar ta med mig Råttan och även om det känns hårt lovar jag att lämna stilettklackarna vid dörren. Kram Åza

  1. Tack mina kära Åza! Ja, och då har vi gudskelov fått på mattorna också! Stilettsen ska jag hålla under sträng uppsikt, och gud nåde dem om de flyttar sig från dörren!!!

   Hm, alltså… det känns som om jag är värsta golvgestapon här, men så illa ÄR det faktiskt inte.
   Ironi kan vara svårtolkat som vi båda vet… :-)

   Sov Gott!
   <3

 3. Golvgestapos är vi allihopa :) Våra golv får icke heller beträdas med klackskor och helst inte med hundklor heller. 😉 Räcker med barn som tappar leksaker. :(

  Roligt att du blev nöjd! Det tråkiga är att man måste vara så försiktig med golven….tror dock att era håller något bättre mot hack och repor då det är hårdare träslag än vårt.

  KRAM!

  1. Hej Fia,
   Ja… jag kan tänka mig att de är lite känsligare, men de kan aldrig bli värre än som de var innan :-O
   Är jätteglad över de tipsen jag fick, bla från dig. Hade INTE blivit glad om de gulnat efter ett tag.

   Ha det så gott, så hörs vi!
   Kram
   Mia

 4. Så jätte fina golv!!!! Tur att jag inte klarar av pumps längre! Du får komma till oss i sommar och botanisera i en rasad lada med en hel del ( skräpsaker i) och alla bodar som inehåller detsamma: Du vet ju vad jag hade tänkt slänga men som tur var fick de inte rum mer i bilen vid den turen till tippen. Jag vet nu efer sista besöket hos dej att det som är skräp i mina ögon är så himla fint oss dej (alltså är det inte skräp). KRAM

  1. Åh, HEJ Moster Weronica!!!
   Så glad jag blev över ditt inlägg här! <3.

   Golven blev jättebra, men som Sofia skriver så får man nog vara lite rädd om dem. I alla fall den första tiden :-)

   Nästa gång vi ses ska det bli ett sant nöje att botanisera i ladorna, för precis som du skriver så betraktas oftast det som andra kallar skräp som något jättefint för mig! Märkligt att ni fick en sån i släkten… :-)

   Ha det så gott! Hoppas att vi hörs och syns snart igen!
   Kramar
   Mia

 5. Hej! Hoppas att du läser detta trots att det va ett gammalt inlägg:)
  Vi har tänkt att göra samma sak med våra golv. Har nu valnöts golv. Minns du exakt vad det va du använde för märke osv? Hur har golven hållt sig? Måste man vara väldigt försiktig? (Tänker hundar osv) Vore jätte tacksam för svar:)

 6. Hej! Jag är sugen på att göra samma sak med våra golv i vårt nya hus. Det ligger valnöts parkett nu och jag tycker det är alldeless för mörkt. Men måste fråga, hur har det hållt sig? Jag är så nervös för att göra alla golv och sen märka att det repar sig och blir fult.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *