Kryddhyllor

Jag älskar gamla Kryddhyllor och har alltid önskat mig en egen. Jag var därför snabb med att paxa en plats till en sådan när den stora köksrenoveringen påbörjades för någon månad sedan. Och som du förstår hann ju tanken knappt slå rot förrän jag ganska omgående och väldigt frenetiskt började botanisera bland grejerna hos mina favoritloppisar. Men några kryddhyllor det fanns där inte, och jag insåg att det skulle kunna bli rätt svårt att hitta en ”originalpjäs” i komplett skick.
Mitt krav var dessutom att den skulle vara avlång, inte för stor samt ha skeppor i hyfsat naggfritt glas och inte i plast.
Det är just vid dessa tillfällen, då man verkligen letar efter en specifik sak, som Blocket och Tradera kliver in som en frälsare med sitt oerhörda utbud av typ ALLT! Så även kryddhyllor…
Det tog sin tid att hitta ”min” kryddhylla, det kan jag säga, men när jag väl fann den så kändes den mer än rätt. Problemet var bara att den fanns i Göteborg och jag, ja… jag finns ju på Öland!

Att frakta glas är inte bra, det har jag tidigare fått erfara då en stor antik glasbricka kom till mig i tusen bitar, och att maken skulle vilja ta en sväng till Göteborg kändes ungefär lika troligt som att kryddhyllan skulle anlända i okrossat skick – så hur i hela friden skulle jag få hem den?! Det var då jag kom att tänka på min supersnälla kollega som pendlar mellan kontoren i Göteborg och Kalmar, och vips så hade jag styrt upp med den lika supersnälla säljaren om att han skulle leverera kryddhyllan i receptionen på hennes hotell.

Så, nu pryder den sin plats i vårt nya kök. Dock ej på den paxade. Men ändå. För en kryddhylla kan man ju placera lite var som helst – särskilt när den visade sig att vara i precis lika fint skick som beskrivningen lovade!

769_6251_kryddhyllarörstrandwww.metropol.se
Gammal Rörstrand. Foto: www.metropol.se
8653469_fullscreen
1900-tal. Klubbat pris: 1 800 kr. Foto: Bukowskis.
plåtkryddhyllatradera
Plåtvariant. Foto: Tradera
stenstorp-vagghylla-med-lador__0196374_PE353734_S4
IKEAS nytillverkade i Stenstorpsserien
IMG_0738
Ett tips för dig som har en kryddhylla där det saknas skeppor. Fyll det tomma utrymmet med ljus eller något annat trevligt. Foto: Lånat på nätet
005
… och så här blev min egen kryddhylla när den kommit på plats.

About Mia Engstrand

Jag vet faktiskt inte vart mitt passionerade intresse för gammalt och nött kommer ifrån. Jag vet bara att jag blir lycklig av att gå omkring i gamla unkna lador och botanisera bland alla spännande grejer som oftast gömmer sig i någon undanskymd vrå. På myDREAMhome skriver jag om inredning, och då gärna med vintagetouch. Kommentera gärna mina inlägg!

3 thoughts on “Kryddhyllor

 1. Jag vet att vi hade såna kryddhyllor i hyresrätten där vi bodde när jag var liten. De kastades dock snabbt ut. Men är de fräscha är det fint, men de som är i plast är hiskliga. Vad har du i dina? Kryddor eller något annat?

 2. Hej Magdalena,
  Jag håller helt med dig om att det krävs en ordentlig genomgång innan man slår till på en kryddhylla. Jag hade tur som hittade en pålitlig säljare och som svarade ärligt på mina frågor. Inte roligt att få hem något sunkigt med gamla döda mjölbaggar från 1950 precis ;-).
  Jag ville inte heller ha plastskeppor, de är ofta gula och repiga. Inte så kul.
  På sista bilden ser du vad jag har fyllt min kryddhylla med. Bla, makaroner, müssli, havregryn och socker. I de små skepporna la jag lagerblad, muskotnötter och svartpepparkorn.
  Det bästa är ju att hitta sin hylla på auktion eller loppis så att man i lugn och ro kan gå igenom den innan man slår till. Men som sagt, jag hade tur med min.

  Kram
  Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *