Klappat och klart – eller inte?

Sex dagar kvar räknade min dotter i morse när hon tittade på sin adventskalender och så suckade hon tungt. Åh vad många dagar till julafton, tyckte hon. Lätt panik kände jag – mindre än en vecka kvar. Så mycket som ska hinnas med innan det där magiska datumet. Högarna på jobbet ska helst försvinna helt, huset ska städas, tvättberget ska krympa, godsakerna lagas och de sista klapparna inhandlas.
Hoppas alla ni som stressar runt (jag själv inräknad) lyckas komma ner i varv och stanna upp ett tag och faktiskt njuta av dessa lediga dagar. Dagar som vi bara får så där för att en kille föddes i Betlehem för en herrans massa år sedan.
Det viktiga är inte antalet paket under granen och mängden mat på julbordet – det viktiga är att vara här och nu tillsammans med de som vi bryr oss extra mycket om. Åh, jag vet, klyschigt, men så sant och lätt att glömma bort när alla krav som vi ställer på oss själva och andra hopar sig. Vi har förväntningar av olika anledningar, men låt oss sänka dem lite och bara njuta av det fina som den här traditionen för med sig.
Strunta i att brorsan inte bryr sig om att klä upp sig utan kommer i sina gamla slitna jeans, att svärfar envisas med att ha den där hiskeligt fula tomteslipsen i år igen, att gammelfaster tar choklad från det undre lagret eller att granen inte är så där Disneyaktig som du föreställt dig när du stod i snålblåsten och valde mellan svindyr rödgran eller ännu dyrare Kungsgran. Strunta i allt sånt och ta på ett par sköna raggsockor framåt kvällskvisten, kryp upp med en god bok och lyssna på lite musik och bara njut av ledigheten.
Men! Ni som har barn, lär dem uppskatta Kalle Ankas jul för tjyvingen – jag är rädd att den traditionen snart försvinner. Det vore trist, för jag älskar den där skrockande tomten med jättemage, mössen som syr klänning till Askungen i ett rasande tempo och Kalle Anka och det där jobbiga hackspetten. Ni bänkar er väl kl tre?

Så, nu till er som inte har allt klappat och klart ännu och behöver lite tips. Trädgården känns visserligen rätt igenbommad nu – i Stockhom har vi till och med fått ett tunt litet snötäcke så gräsmattan syns inte längre – men trots det kan man ju lägga några trädgårdsklappar under granen – för tro det eller ej, vi går mot ljusare tider. Om bara ett par dagar vänder det och snabbare än vi tror står vi där igen, barfota med gräs mellan tårna. Gud så ljuvligt.

En ny trädgårdsslag är ju inte helt fel att få i december för att sen plockas fram i maj. Den här guldiga juvelen kommer från Garden Glory och heter Golddigger. Från samma ställe kommer det coola väggfästet.

Att vattna med den här kan förgylla vilken sommardag som helst
Att vattna med den här kan förgylla vilken sommardag som helst

 

bild027golddigger_reindeer_close

 

Nya redskap när det blir dags att ta sig an trädgårdens utmaningar är väldigt uppskattat. Den här fina asken med tre redskap av märket Opinel hittar man hos Bagaren och Kocken. Bladen är av kolstål som rostskyddsbehandlats och handtagen är tillverkade i bok.

 

23446_7fcaee1a33ba8c066af2865336cb3bee

 

Fina skyltar till stora och små kryddträdgårdar
Fina skyltar till stora och små kryddträdgårdar (foto lånat från inreda.com)

 

 

Trädgårdsböcker kan man aldrig får för många av och bokhandlarna på nätet skickar fortfarande ut böcker i tid till julafton, så klicka hem några bra titlar redan idag. Eller beställ en prenumeration på en trädgårdstidning. Uppskattat hela året.

bloggbild
Hjälp vi har fått en trädgård av Erik Sidenbladh – En trädgårdsmästares väg av Victoria Skoglund eller varför inte Allt om min trädgård?

Vill man inte ge en sak, så kanske en trädgårdskurs passar fint som julklapp. Många handelsträdgårdar har kvälls- och helgkurser, workshops och inspirationskvällar. Dessutom säljer de presentkort som är kul att plocka fram när det är dags att fylla trädgården med nya växter. Här och här har jag hittat kurser jag gärna skulle gå i vår.

God stressfri Jul och tack för att ni läser!

About Sibel Güner

Jag gillar att fota, skriva och att leta efter sånt som inspirerar mig och gör mig glad. Vackra ting inom mat, mode, inredning, trädgård och allt där emellan. Hittar jag nåt, blir det ofta en bild som sen ligger och tar plast i min telefon eller på kamerans minneskort. Nu när jag fått chansen att skriva på myDreamhome.se så kan jag äntligen göra något av alla dessa bilder som i kombination med texter förhoppningsvis kan vara inspirerande för andra också. Så, här blir det alltså allt om ditten och datten från mitt liv. Min bakgrund ligger inom media och just nu arbetar jag med underhållning på nätet. Välkommen till min scen…

One thought on “Klappat och klart – eller inte?

  1. Hej Sibel, vilken härlig blogg, kom in här via Muffinsfia. Ser en bild här ovan som jag fotat, kryddskyltarna, är du snäll och lägger till hänvisning till inreda.com på bilden du lånat så blir allt rätt o riktigt när man lånar bilder :) Tusen tack och önskar dig en fantastiskt god jul och ett riktigt gott nytt år!
    Kram annelie
    inreda.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *