Julens godaste smörkolor – i muffinsformar!

Så här danföredopparedan står jag i köket och kokar smörkola. Tänkte att jag ju lika gärna kan dela med mig av mitt absoluta favoritrecept på dessa och även tipsa om fina och smarta kolapapper!

De här kolorna är så enkla och goda att jag skulle rekommendera dig att sätta fart med kolakokningen bums, så att Julaftons gottebord blir helt komplett. 😉

 

VÄRLDENS GODASTE SMÖRKOLA
(ca 50 st)

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en tjockbottnad och vid kastrull.
Rör ner vispgrädde, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker.
Låt kolan koka utan lock i cirka 15-30 minuter eller tills du är nöjd med konsistensen.

Detta är helt och hållet en smaksak för ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den!
Lite mjukare kola är att föredra och jag tänker som så; att det finns väl ändå ingen som vill bli bjuden på
superseg kola som fastnar i tänderna så att lagningarna ryker?!
Jag tycker personligen att en temperatur på 120 grader är ett bra riktmärke.
Håll koll på termometern i slutet, graderna kan nämligen stiga fort!

122-125 grader = mjuk kola
140-145 grader = hård kola som är seg mitt i

MHM_20141223_141010
Rör om då och då!
Smörj en lämplig form med olja (matolja är bra för det ger ingen bismak).
Smörj en lämplig form med olja (matolja är bra för det ger ingen bismak). Jag har testat mig fram med olika formar och kommit fram till att en brödform är bäst!
MHM_20141223_141143
Vid 122 grader tar jag bort kastrullen från plattan.

Innan kolan hälls i formen tillsätter du den smak som önskas, eller behåller kolan helt naturell.

Exempel på goda smaksättningar:
2 msk kakao
1 tsk malen ingefära
Rivet skal av lime eller apelsin

(Idag valde jag att ge kolorna smak av ingefära!)

Häll ut kolasmeten i brödformen och ställ på köksbänken för att stelna något.
Stjälp sedan upp klumpen med kola på en skärbräda.
Nu ska den skäras i lagom stora bitar.
(Kanske du behöver ställa den i kylen några minuter för att få den något hårdare,
så att det går lättare att skära.)

Recept från Leila Lindholm 

Nu är det faktiskt så att varje kola behöver någon form av papper runt för att inte klibba ihop till en klump i godisskålen.
I alla år har jag (ja även maken har varit inhyrd) klippt bakplåtspapper i lagom stora bitar och slagit in varje kola i, vilket är en aning tidskrävande…

Därför tänkte jag bjussa på ett tips som jag snappat upp på en baksajt som jag ofta besöker. Muffinsformar kan användas till så mycket mer än att grädda muffins i och är nämligen helt perfekta som kolapapper!

Dessa formar hittade jag på Netto, superbilligt!
Dessa formar hittade jag på Netto, dessutom superbilligt!
MHM_20141223_141216 (1)
Klipp ett litet hack i varje muffinsform och platta till. Rulla sedan in varje kola i varsin form och tvinna ändarna.
MHM_20141223_154130
Färdigt!

 

Med detta önskar jag dig en riktigt söt och God Jul!

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

One thought on “Julens godaste smörkolor – i muffinsformar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *