Ingen match för en mästare

Det har väl inte undgått någon att det sänds en uppsjö av bakprogram på tv, särskilt nu i juletid när de lite juligare sådana dessutom går i repris år efter år. But I love it!
Jag ser gärna Leilas Jul för sjuttonde gången och kan inte tänka mig en jul utan Jul med Ernst!

Ett av de tv-program som jag bara tittar på när jag hinner och andan faller på är Dessertmästarna.

Bild från kanal 5
Bild från kanal 5

Anledningen till att det inte är ett av mina favoritprogram inom kategorin bakning och sötsaker är dels för att det är ett tävlingsprogram (jag gillar inte riktigt tanken på att baka och laga mat på tid) och dels för att de tävlande är proffs redan från början, ja helt enkelt några av Sveriges bästa inom desserter och godis.
Och jag vill ju gärna lära mig något genom dessa tv-program och som går att applicera i verkligheten, i mitt kök.

De tekniskt avancerade utmaningarna och banbrytande smakkombinationer som blomkålssorbet och rödbetsponge är helt enkelt inget för mig.

Foto: Kanal 5
En dessert med rödbetor, crunch och en spiral på toppen. Foto: Kanal 5

 

Men just gårdag kvällens avsnitt ville jag inte missa då det var dags för de fyra kvarvarande konditorerna att baka varsin bröllopstårta! De hade sex timmar på sig och inga ursäkter.
Döm om min förvåning när det visade sig att två av de tävlande aldrig gjort en bröllopstårta tidigare!

Konditor = bagare som gör finare bakverk || –n; –er [-to:-]

 

De andra två, som däremot hade bakat bröllopstårta många gånger förr, förlitade sig helt på sin kompetens inom denna genre och gick all in. Tävlingen var olidligt spännande…..NOT!
De två tävlande noviserna på bröllopstårta turades om att bränna tårtbottnar, tappa fokus, svettas och glädjas åt den andres olycka medan de två säkra korten gjorde allt rätt, snyggt och superpiffigt.

Äh men hallå… inte svårt att gissa vem som hade chans att vinna och vem som riskerade att åka ut. Trodde jag, så jag gick och hängde tvätten.

Det slutade med att ingen vann.
Och ingen åkte ut.
Det blev tydligen alldeles för svårbedömt för dessertjuryn när den tjusigaste tårtan inte hade den rätta smakkombinationen på insidan och den tårta som såg ut som något min dotter spacklat med mousse på utsidan på föll juryn väl i smaken.
För att bli en dessertmästare är både insidan och utsidan lika viktiga.

För mig är insidan viktigast. Även om det givetvis är extra roligt om det är snyggt på utsidan ibland också. 😉

 

Ett tv-program som jag ser fram emot, och som dessutom är nytt och fräscht i tablån, är Julbak med Dessertjuryn som börjar den 10 december.

Foto: Kanal 5
Foto: Kanal 5

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *