Hur ska man kunna hålla koll? Om att samla bort.

Har fått för mig att jag är en ganska ordningsam och ibland rent av pedantisk person. Ja, jag skulle till och med våga påstå att jag oftast har koll på läget vad gäller det mesta i mitt hem. Var sak på sin plats.
Ordning och reda.
Men – när det kommer till papper i alla former då går till och med en kontrollmänniska som jag bet. Får helt enkelt villigt erkänna att min självinsikt må ha varit något skev fram tills nu. Kvitton, räkningar, barnens teckningar, viktiga lappar från skola och dagis, försäkringspapper, presentkort, kuponger och recept – hur ska man hålla koll på vart man lägger dem?!

När det gäller bakning är jag en aldrig tillfrisknande receptjunkie och det är bara att konstatera att det blivit en diger hög med diverse bakinspiration under åren.
Det hade varit en enkel (i jämförelse) match om det enbart handlat om att hålla koll på alla pappersrecept, som slarvigt rivs ur olika baktidningar och som ligger instuckna i olika bakböcker eller de otaliga handskrivna lapparna som hamnar i en låda i väntan på katalogisering.

Men det slutar ju inte här. Vid papperna. Som ju måste samsas med de digitala bakrecepten!
Printscreenade bilder från olika bakforum som jag inte vet vart i cyberrymden de hamnar, mobilfoton tagna i en tidning med bulldeg i något väntrum, bokmärkta bakbloggar i mobilen, kontorsdatorn och laptopen för att göra det hela lite extra omständigt.

Ord är egentligen överflödiga och det är ganska lätt att gissa att jag sällan hittar just det där receptet som jag letar efter och trodde att jag visste precis vart det fanns Trots den omsorg som lades ned just i samlarögonblicket, och den självklarhet i att jag givetvis kommer att veta preciiiis var jag hittar det nästa gång, så är det mer regel än undantag som jag står där och febrilt letar – i minnet.
Ja, hur ska man hålla koll…? Några tips kommer nedan.

arkiv
En arkivmapp som man piffar till med ett fint omslag kan vara ett alternativ.
muffinsscrap
För den som har mer tid kan man scrappa snygga layouter i en fin bok.

 

För den som inte har så mycket tid men ändå vill ha några klassiska recept lättillgängliga måste jag få tipsa om kakeldekor med färdiga bakrecept!
Oavsett om det är just dina favoritkakor eller inte så går det inte att sticka under stol med att idén är genialisk, det går inte att glömma bort vart man lagt dem och samtidigt är de dekorativa.

Klassiska bakverk som kakeldekor från Paxlux Design. Smart!
Klassiska bakverk som kakeldekor från Paxlux Design. Klistra på kaklet i köket. Smart!

De av mina bakrecept som är lite mer favoriserade och som jag något flitigare återvänder till kan jag ju alltid använda om jag mot förmodan inte skulle hitta det jag egentligen letade efter.
Några av dem är sådana som jag fått av vänner under åren, som Camillas succékaka, Johannas bärpaj, Lindas kladdkaka, Malins pepparkaksdeg och Marias lavendelskorpor. Ja, listan kan göras lång.
De har hängt med i många år och blivit riktiga favoriter värda att återkomma till gång på gång.

Ett av mina fådda favoritbakrecept är Mormors krisp. Mormorn som gör krispen har skämt bort sitt barnbarn med dessa ljuvligheter varje gång hon kommer på besök.
Barnbarnet som gillar dessa så mycket är min son. Ser han mormor tänker han ”Var är krispen?”. Man kan nog säga att han förväntar sig dem faktiskt. Nåde den mormor som kommer på besök med tåg från Skåne utan att det finns en burk med nybakade krisp i handväskan. En gång när mormor glömt krispen i all hast hemma i Skåne, och fick så dåligt samvete för att barnbarnet blev utan, så skickade hon burken med krisp via Posten när hon kom hem igen. De kom fram. :) Som krispiga smulor.
Vad jag kan minnas så var det efter den händelsen som jag fick receptet.

Igår kväll satte jag resolut igång med en omgång krisp, eftersom glasburken som alltid står på hyllan i köket var mystiskt tom – så när som på några smulor i botten….?

Här kommer också receptet på Mormors krisp A.K.A. Fröknäcke som är en klar favorit här hemma för stora som små! Det är så enkelt att göra så det är verkligen dumt att låta bli.

Det här behövs för en ugnsplåt:

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl majsmjöl

1/2 dl linfrö

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Flingsalt att strö på

Vid första anblick kan det möjligtvis tyckas vara lite udda ingredienser, som man oftast inte så där av en slump har i skåpet hemma. Jag kan docka intyga att de är väl värda att investera i.
När alla de där fröerna och det lite märkliga mjölet (mjöl på majs liksom?) är inköpta så räcker de till väääldigt många plåtar fröknäcke, så nästa gång du blir sugen så är det bara plocka fram alltihop igen.

IMG_20141119_120112
Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
IMG_20141119_115511
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan oljan och vattnet. Rör om och låt stå i 15 min. (Kan tipsa om att man både hinner med att hänga tvätten och skumma igenom tidningen medan man väntar.)

Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt (30×40 cm). När konsistensen påminner om gröt och luktar lite som en sur socka är det dags att bre ut smeten på bakplåtspappret.

IMG_20141119_120805
Detta moment kan vara lite tålamodskrävande. Kan då tipsa om att vid sista touchen använda en spatel eller något annat verktyg med lite vassare kant för att få ut det jämnare. Ju tunnare desto godare anser jag. Glöm inte att strö på lite flingsalt, det blir godare så, och tryck in det i smeten med spateln så att det inte faller av senare.

Det är ungefär här som sonen tittar in i köket och misstänksamt tittar på frösörjan på plåten.
”-Mamma, vad bakar du….?” ”-Fröknäcke!” svarar jag. ”-Du menar Mormors Krisp….?”
Han är inte helt övertygad.
Skicka in plåten med fröknäcket i ugnen i en dryg timme så ändras både utseende och doft, jag lovar!
Håll koll på knäcket så att det blir gyllene utan att bli bränt.

2014-11-18 21.26.25
Flytta över hela bakplåtspappret med det stora knäcket på till ett galler och låt svalna.

Bryt i bitar och ät som det är eller tillsammans med en god tapenade. Ett tips är att lägga fröknäcket i en fin burk som gå-bort-present. Jag vet precis vem jag ska gå-bort med mina knäcken till i helgen!

Spara gärna receptet! Nerskrivet för hand, som en printscreen eller i dina bokmärken.
Men glöm inte bort vart, om det skulle falla sig så att det även blir ett av dina favoritrecept. Så att du kan återkomma till det när du önskar, utan att behöva välja ett annat bara för att du samlat bort det.

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

4 thoughts on “Hur ska man kunna hålla koll? Om att samla bort.

  1. Åh, Fia! Om du visste vad glad jag är över att du börjar med ett recept som nog faktiskt till och med JAG klarar av! Har alltid sneglat lite extra på de där goda hemmabakade fröknäckena som mina kollegor allt som oftast sitter och mumsar på vid fikarasten.
    Nu ska jag också testa och jag ska slå dem med häpnad. Fröknäcke ska helt enkelt bli min grej! :-)
    Kram!

    1. Är helt säker på att fröknäcke är din grej Mia! Passa fint att lägga i nån romantisk glasburk och ställa fram som prydnad i köket. Där kan du sedan gå och nalla när du blir sugen 😀

      Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *