Fredagskväll på kolonin

 

När mina arbetskamrater frågar vad ska du göra ikväll så svarar jag ofta, jag ska bort till kolonin. Efter en flytt på mitt arbete i somras har jag nu tio minuters promenad hemifrån till kolonin och tio till sen är jag på jobbet.

Det kallar jag för livskvalitet!

Men vad gör man då en fredagskväll på kolonin? Ja inget mysigt egentligen, däremot får man väldigt mycket tid att tänka. Jag måste sköta en gång med singel som går utanför min tomt samt en bit till. Det ska helst inte finnas ett enda ogräs…Vi ska inte använda ogräsmedel eller salt så jag tycker det enklaste är att ligga på knä med en viss del i luften, hmm och dra upp ogräset. Det kan jag göra i flera timmar. Ibland kommer det någon och går förbi och ser nästan beklagande ut. Herregud, ligger du här en fredagskväll och rensar. Men rensandet är för mig en befrielse. För varje tuva jag drar upp blir sinnet lättare. Har funderat varför det är så? När jag pratar med likasinnade säger dom precis så känner jag mig också. Så det måste vara något med oss trädgårdsälskare som tycker om att ligga och rensa, bli skitiga om naglarna och få ont i kroppen. Det är som en inre frid att rensa. Ungefär som ett yogapass. Tack vare mina konstiga ställningar på kolonin var det ganska enkelt att ta sig i kragen att börja träna på Friskis igen. Vår arbetsgivare har sett till att vi sitter i samma hus som Friskis och får 10 % rabatt så då har man liksom inga ursäkter. Men nu tackar jag allt grävande, skottkörning för jag orkar verkligen mer!! Det gäller bara att göra rörelserna rätt. Skottkärran ska dras på ett visst sätt. Jordsäckarna bäras på visst sätt. (När man släpat 10 säckar jord från Blomsterlandet är man ganska mör, speciellt när naglarna gått in i påsarna och jorden rinner ut i bilen). Så ett gott råd-lär känna en stark man som kan hjälpa dig! Det är då dom behövs om någonsin!

När jag är klar med rensandet brukar jag sätta mig på min bänk och titta ut i området.Det är så vackert speciellt i maj. Nu i november är det vackert på ett annat sätt. Allt går i ide. Jag klipper inte ner speciellt mycket. Som en granne Kalle säger. Titta i naturen det är väl ingen som går och klipper ner något nu. Så latmasken frodas. Tyvärr har man ju igen allt till våren men näringen ska ner i rötterna så för guds skull klipp inte ner för mycket. Låt naturen vila!

Däremot är det bra att plantera vitlök nu. Då kommer det bra till våren.

Många har kommenterat min förra artikel om kråkan. Vet ni att en kråka kan bli 19 år!!! Herregud ska vi kampera så länge. Det finns 250 000 – 500 000 par i Sverige.

Den svenska barnvisan ”Prästens lilla kråka” handlar inte om fågeln kråka. Kråka i detta sammanhang är ett gammalt smeknamn för ”flicka”. Man hittar mycket på Google…

 Blommande äppelträd

 

About Marie-Louise Bergqvist

Jag älskar min gula kolonilottstuga på 25 kvm med en röd friggebod och tomt på 400 kvm. När man kommer in i området är man i en helt annan värld fastän jag har närmre till stan än hemifrån. Här på myDREAMhome kan du följa mig och min kolonilott. Även andras kolonilottsdrömmar! Kommentera gärna mina inlägg.

2 thoughts on “Fredagskväll på kolonin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *