Frasvåfflor ur en tummad kokbok

För mig är nybakade våfflor ett lika säkert vårtecken som kliande ögon och rinnsnuva.
Jag föredrar det förstnämnda och firade så klart Våffeldagen (25 mars) med att grädda ett gäng frasiga våfflor till barnen!

Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig smet så kommer här mitt bästa recept på riktigt frasiga våfflor. Sladdriga och mjuka våfflor är inte alls min grej så därför bakar jag mina med jäst i smeten, då håller de sig frasiga även när de kallnat!

FRASVÅFFLOR

6-8 våfflor

100 g smält smör som svalnat* eller 1 dl flytande margarin
4 dl mjölk
10 g jäst (2 tsk)
3 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med hälften av mjölken. Häll i mjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och låt smeten jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter.
*OBS! Kyl inte det smälta smöret för att det ska svalna snabbare. Då blandar det sig inte som det ska i smeten och smeten får inte rätt konsistens.
Blanda i det svalnade smöret eller flytande margarinet.
Grädda!

PhotoGrid_1427451518305-1

Servera med lättvispad grädde och en klick sylt. Jag kokte upp lite frysta bär med några nävar syltsocker.

2015-03-25 18.50.22

 

 

Receptet kommer från min allra första kokbok som jag fick när jag flyttade hemifrån. Och det är ju snart tjugo år sen nu…huuh!?
Boken är ordentligt tummad och gulnad på bladen och framsidan ser ju faktiskt inte alls särskilt inbjudande ut. Men den innehåller massor med grundläggande och matnyttig information om matlagning och även en del bakning. Till och med en hel del väldigt kluriga saker – som t ex hur man brygger te!

PhotoGrid_1427451654444-1

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *