Fluffig, söt och knaprig med smak av banan

När man är sugen på lite fika eller väntar spontanbesök tycker jag att det kan det vara bra att ha lite basvaror hemma så att man med relativt enkla medel kan få ihop något gott, som ändå imponerar lite.
I mitt kök finns oftast både bananer, choklad och vispgrädde och det kommer man faktiskt en bit på. :)

Varför inte göra en mumsig Banoffee pie! Den här ljuvligt söta och fluffiga paj kräver dock även kolakräm plus lite annat smått och gott för att bli fulländad.

Så, på senare tid har jag även lärt mig att alltid ha en burk kondenserad och/eller karamelliserad sötad mjölk i skafferiet, till kolakräm (eller dulce de leche (söt mjölk) som det ju så fint heter). Den ena sorten kräver kokning för att bli kolakräm och den andra är färdig att använda som den är direkt från affären.
Vi tar en snabbgenomgång på vilken som är vilken!

Kondenserad sötad mjölk kräver kokning för att bli kolasås. Observera dock att bilden nedan endast visar hur den ser ut, men burken ska inte öppnas!

Kondensmjölk
Kondenserad sötad mjölk

För att koka burken med kondenserad sötad mjölk; ta fram en stor kastrull som rymmer mycket vatten.
Ta bort etiketten från burken och lägg burken (låt den alltså ligga ner) i kastrullen. Burken måste vara täckt med vatten under hela koktiden, annars finns risk för explosion!
Fyll på med vatten med jämna mellanrum så att burken hela tiden är täckt med vatten.

Hur länge ska den koka då? Det beror på hur fast konsistens du önskar.
2 timmar = ganska lös, 3 timmar = lite fastare men bredbar, 4 timmar = tjock kräm
Låt svalna innan du öppnar den!

 

Screenshot_2015-01-22-13-59-05-1
Här har jag kokat en burk med kondenserad sötad mjölk i cirka 2,5 timme och när burken öppnas finns en ljuvlig kolakräm inuti!

 

Karamelliserad sötad mjölk är färdig att använda direkt ur burken och är relativt ny på bakhyllan i affären. Smidigt med färdigt om man inte har flera timmar att slå ihjäl och vill spendera dem framför spisen. :)

karamell

 

 

BANOFFEE PIE
10-12 bitar

400 g digestivekex
175 g smör (smält)

2 burkar kondenserad sötad mjölk, kokt
(eller 2 burkar karamelliserad sötad mjölk, färdig!)
3 st bananer (skivade)
4 dl vispgrädde (vispad)

Brända mandlar eller krossad Daim + choklad till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda dem med smält smör.
Tryck ut kexsmeten i botten och upp på kanterna i valfri pajform. En med urtagbar botten kan vara att föredra om du vill ta loss pajen och sätta på annat fat när den är klar, annars fungerar det lika bra med vilken form som helst.

Nu senast valde jag engångsformar i aluminium (och gjorde 2 mindre pajer av detta recept).
Inte det snyggaste precis, men vi skulle faktiskt inte bjuda någon, utan äta upp den själva jag och sonen, så då kvittade det ju ändå!

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Fyll pajskalet med den söta kolan. Lägg på ett lager skivad banan. Klicka över den fluffiga grädden så att det täcker.
Strö över knapriga mandlar eller Daimkross. Riv lite choklad över som sista touch!

Banoffee pajen är godast helt nygjord så sleva genast upp en bit på tallriken och njuuuuuut!


MHM_20150122_210723

Denna gång valde jag att köpa kanderade mandlar att strö på, det finns bland naturgodiset i lösvikt.
Krossad Daim är också supergott och kanske ett något barnvänligare alternativ.

PhotoGrid_1421930786088

(Man kan lätt tro att denna paj är något nytt amerikanskt påhitt, men den blev till i England på 70-talet.
Banoffee = banana and toffee.)

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

2 thoughts on “Fluffig, söt och knaprig med smak av banan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *