En oemotståndlig halvfrusen italienare

Äntligen fredag! Eller?

Kombinationen fredag och talet 13 känns ju faktiskt inte allt för festlig. Vad som helst kan tydligen hända när en ond dag och ett olycksbådande tal möts om man får tro på de gamla grekerna. Spontant känner jag att jag nog hellre väljer att satsa på det gamla svenska bondesamhällets folktro, om att fredagen är en vilodag som inte är lämplig att börja med något arbete på.
Särskilt inget bullrigt sådant.
Vi borde verkligen återinföra det och börja varje fredagsmorgon med vila! Vad skönt det hade varit.
”Nähä idag är det då rakt inte lämpligt att börja med något arbete för idag är det ju fredag!”

På denna oturens dag måste jag ändå få dela med mig av något alldeles ljuvligt som jag blev bjuden på för ett tag sedan.
Jag tog då bara en liten bit men insåg ganska snabbt att det då rakt inte räckte med den för att stilla begäret!
Den här halvfrusna italienska desserten går hem hos alla, jag lovar. Den är dessutom glutenfri!
Så när det vankades gäster hemma hos oss i helgen valde jag (på en fredag hör och häpna!?) att kavla upp ärmarna och bullra ihop en dessert med elvispen!

Nutellasemifreddo är supersmidig att förbereda några dagar innan den ska bjudas på och fort går det också.

 

NUTELLASEMIFREDDO
8-10 portioner

2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Redskap: elvisp, 3 bunkar, rund springform med löstagbar kant

Börja med att knäcka äggen och separera gulor från vitor. Tänk på att äggvitorna måste knäckas i en fettfri bunke (gärna i rostfritt stål) och se även till så att ingen gula följer med.
Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med 1 msk socker, med helt rena vispar.
Vispa sedan gulorna luftiga tillsammans med 1 msk socker.
Vispa sist grädden för sig till en lagom fast konsistens.

Lägg en marängbotten i springformen och krossa den andra.
(Jag lade marängbottnen i en plastpåse och bankade på den med en kötthammare.) 

Börja med att vända ner den vispade grädden i det gula äggvispet. Vänd sedan f-ö-r-s-i-k-t-i-g-t ner äggviteskummet, låt det ta tid! Bara v-ä-n-d så att den blir luftig och fin.
Vänd ner den krossade marängen.
Värm Nutellan lite snabbt i micron så att den blir rinnig, ringla ner den i smeten så att det blir ränder. Blanda inte runt för mycket nu!
Häll smeten över marängbottnen i springformen. Frys den i 3-4 timmar så att den blir halvfrusen = semifreddo.
Eller om du gör den dagen innan den ska ätas så kan du frysa in den över natten men ta fram den i god tid så att den hinner mjukna ordentligt (30-40 min innan den ska ätas).

Servera med lite bär eller strössel på toppen.

PhotoGrid_1426235849223
Många bunkar blir det….

 

PhotoGrid_1426235935879
Vänd ihop f-ö-r-s-i-k-t-i-g-t

 

PhotoGrid_1426236041802
Ringla ner Nutella och vänd ihop med lätt hand

 

PhotoGrid_1426236260653
Skjuts in i frysen!

 

Smaken då? Som glassen Nogger – fast godare!

Det är bara att konstatera, med denna Semifreddo måste ju bara denna dag bli allt annat än oturlig. En god efterrätt piggar definitivt upp på vilodagen och om bullret från en elvisp kommer att bringa olycka över mig – det återstår att se…

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

4 thoughts on “En oemotståndlig halvfrusen italienare

  1. Mums vad gott, men verkar lite knepigt att göra…. Kan du inte tipsa om nåt annat bra, gott och lätt efterrättsrecept som jag kan laga på lördag? Ska bjuda på asiatiskt och skulle vilja göra en smarrig efterrätt som inte är så svår att göra! Kram!

    1. Semifreddo är verkligen inte svårt och som efterrätt till asiatiskt hade jag rekommenderat att du i byter ut Nutella mot mangopure (som finns i barnmatshyllan) som du ringlar i. Fräscht och mumsigt!
      Annars har jag en superlätt efterrätt med inslag av banan, som också känns rätt efter asiatisk mat. Smakar lite som friterad banan.

      Bananefterrätt

      Till en avlång form, 2 liters brödform:

      3 bananer
      100 gram smör
      1 1/2 dl socker
      1 1/2 dl mjöl
      3 msk ljus sirap
      Skiva bananerna i lagom storlek lägg ner dem i formen. Smält smöret ytterst lite (30 sek i micron räcker) och blanda ned alla ingredienserna, blanda ihop allt till en smet och häll över bananerna.
      In i ugnen på 200 grader i ca 20 min tills den fått en härlig färg! Servera med glass eller vaniljsås!

      Hoppas du fick lite tips Annica! Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *