En lite hälsosammare godbit till jul

Advent börjar närma sig med stormsteg och det känns som en minst sagt hektisk tid, på alla plan, då man vill hinna med det där lite juliga förberedandet hemma utöver jobb, barnens aktiviteter och den aldrig sinande tvätthögen.

Det är alltså nu man ska börja leta fram adventsljusstakarna och stjärnorna så att fönstren blir vackra. Tillverka små stilleben av levande ljus, kottar och kanske en väldoftande hyacint med ett snöre runt. Ljuspynta utomhus med de evigt intrasslade ljusslingorna på buxbomar och hängsälg. Samt piffa upp krukorna på trappen och ställa en obligatorisk lykta bredvid.
Inget fel med allt det där piffandet och puffandet men jag tycker ju att det är minst lika viktigt, om inte det viktigaste, att fixa till något gott att tugga på också!

Julgodis tycker jag är väldigt kul att göra och dessutom relativt enkelt.
Jag brukar smygstarta redan till 1:a Advent så att jag hinner med att tillverka alla mina favoritsorter,
som jag samlat på mig under åren.
Förutom de traditionella smörkolorna, rockyroaden och fikontopparna så brukar det varje år tillkomma någon ny variant på julgodis som jag hittat och bara måste prova.
Men eftersom just julgodis har en tendens att för det mesta vara av det sötare slaget, så tycker jag att ett något hälsosammare alternativ är extra välkommet på gottebordet.

En nyttigare godsak som jag hann mixa ihop igår kväll, medan barnen tittade på barnprogram (jag fick loss några minuter där och gjorde sedan färdigt när de somnat), var ett gäng Cookie dough bites!
Namnet spelar dock ett litet spratt då innehållet inte har ett dugg med kakor att göra. Bara massor av nyttigheter som dadlar, nötter och mörk choklad som är hälsosamma för kroppen. Dessutom är de sockerfria, glutenfria och smörfria. Resultatet däremot är drömskt gott!

Det bästa är att man själv kan byta ut och ändra i ingredienslistan och välja mängd efter egen smak. Använda lite vad man har hemma helt enkelt och själv bestämma hur nyttiga – eller för den delen onyttiga – man vill ha de små godbitarna!

 

MHM_20141128_132259

Cookie Dough Bites

4 dl naturella cashewnötter (eller andra blandade nötter som man tycker om)
10-12 st urkärnade färska dadlar
3 dl havregryn
3-4 msk flytande honung
1 msk kanel (eller lite mer för ännu juligare smak)
1 tsk vaniljpulver (vaniljsocker blir sötare)
2 nypor flingsalt
6 msk jordnötssmör (gärna sockerfritt)
150 g mörk choklad (helst med minst 70% kakao)

Mixa nötterna, havregrynen och saltet grovt i en matberedare. Tillsätt dadlarna, kanel, vaniljpulver och honung och mixa tills smeten börjar klumpa sig.
Bryt ner hälften av chokladen i små bitar i smeten och mixa igen lite snabbt.
(Om smeten behöver bli lite klibbigare så går det bra att tillsätta lite vatten eller experimentera med att ha i en skvätt kaffe eller likör. Bara fantasin som sätter gränser.) 
Fördela ut smeten i en bakplåtspappersklädd form. (Jag föredrar en smal brödform.)
Frys i minst 30 minuter. 
Fördela ut ett lager av jordnötssmör över smeten. Frys ytterligare 20 minuter.
Skär i önskvärt stora bitar.
Smält resten av chokladen antingen över vattenbad eller i micro, doppa sedan bitarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

Frys gärna in och ta fram efter behov – för lite extra energi i julpyntandet helt enkelt.

2014-11-28 09.08.28

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

6 thoughts on “En lite hälsosammare godbit till jul

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *