En bild säger mer än tusen ord

Häromdagen frågade en vän ”det här med shabby chic vad exakt ÄR det egentligen”?
Jag tänkte efter en ganska lång stund, och inom loppet av några sekunder så dundrade massor av bilder förbi mitt inre, alla i en salig röra av stil och utformning.
Svaret blev därför inte så enkelt, begreppet står nämligen för en mängd olika uttryckssätt beroende på vart i världen du befinner dig.

Det jag med säkerhet vet är att den som namngav inredningsstilen heter Rachel Ashwell, en kvinna född och uppvuxen i England men som senare flyttade till USA där hon på 1980-talet levde och verkade som stylist.
Som förstagångsmamma började hon att fundera över hur man på bästa sätt skulle kunna kombinera livliga barn med ett vackert hem. Tanken resulterade bl a i lösningen – Sy vita överdrag till alla sittmöbler! Funktionellt och ombonat på samma gång.

Att dessutom inreda med loppisfynd och gamla möbler – gärna lite avskavda för känslan av att kunna sätta sin kaffekopp direkt på bordet utan bekymmer – bidrog ytterligare till mysfaktorn och förnimmelsen av att kunna leva sitt liv på ett avslappnat sätt. Eller som hon själv uttrycker sig: ”För mig är hemligheten till att leva gott att omge sig med vackra saker som samtidigt är praktiska och utsökt bekväma.”

Jag tycker att hennes filosofi är skön. Med lite modifikation så passar den även in i min familj, för här hemma är det inga problem att lägga fötterna på bordet, och det är ingen katastrof om köksstolen råkar repas lite även om det självklart finns gränser för vad man kan acceptera i ”sönderfall”. Jag minns till exempel för tre år sedan då vi missade att vår då nya hundvalps favoritnöje tydligen var att gnaga på den gamla vita byrån i hallen så fort hon blev lämnad ensam. Maken, för att inte tala om min mamma ( som inte riktigt förstår sig på min kärlek till nötta ting), höll på att svimma när tilltaget upptäcktes. Och inte ens jag blev särskilt förtjust måste jag erkänna.

Idag påminner det där gnagmärket mig ändå om den tiden i livet och den påminner om vår familj – och faktiskt, det känns helt okej.

… och så var det då svaret till min frågvisa vän. Förklaringen visas enklast i bilder så här kommer en rad mer eller mindre smakfulla matrum – alla i kategorin shabby chic!


About Mia Engstrand

Jag vet faktiskt inte vart mitt passionerade intresse för gammalt och nött kommer ifrån. Jag vet bara att jag blir lycklig av att gå omkring i gamla unkna lador och botanisera bland alla spännande grejer som oftast gömmer sig i någon undanskymd vrå. På myDREAMhome skriver jag om inredning, och då gärna med vintagetouch. Kommentera gärna mina inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *