Det där som bara hör till

Visst är det något visst med traditioner?
Ibland kan det vara skönt att luta sig tillbaka mot något som bara hör till och som man vet alltid finns där.

Det kan vara små saker. Som en mandelmussla. Trygghet och minnen i en liten musselformad kaka med grädde och sylt.

I vår släkt är mandelmusslor något som i juletid helt enkelt bara hör till. Trots att vi – år efter år – sitter där i soffan med stinna magar och liksom bara pustar efter all den goda julmaten så ska de mäktiga mandelmusslorna med grädde och sylt på dukas fram. Och jag hade faktiskt inte velat vara utan dem.

 

Härom dagen när mamma kom på besök från Skåne hade hon, utöver de obligatoriska fröknäckena, bakat och transporterat mandelmusslor på tåget.

MHM_20141217_231045

 

Just mandelmussla är en kaka som jag varken bakar eller äter särskilt ofta. De är lite pilliga att göra (deg ska tryckas ut jämnt och fint i små veckade formar av metall och när de är färdiga så kanske man, med en hel del tur och lite skicklighet, får ut kakorna hela ur formarna.)
Därför uppskattar jag mycket när någon annan tar sig tiden och omaket att göra dem.

Denna gång hade mamma den goda smaken att ersätta sylten med egenplockade hallon från sin koloni, vilket ger en lite ny fräschör till den annars så mäktiga kakan.

 

MHM_20141217_194201

 

Barnen och jag mumsade på varsin överbliven igår kväll.
Dottern, som bara äter hallonen. Sonen, som gillar mandelmussla och grädde men inte hallon. Och jag, Mamman, som äter allt och även det som blir över.

Inte för att det är så himla gott egentligen.
Mest bara för att det hör min jul till.

Vad hör till Din?

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

2 thoughts on “Det där som bara hör till

  1. Hej,
    Mandelmusslor på precis det sätt du beskriver, med grädde och sylt, tillhör även min jul.
    Just då brukar man inte uppskatta dem så jättemycket, men himmel vad man skulle sakna de små godbitarna om man INTE fick dem.

    Kram
    Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *