Den danska äppelskivan som var en julbulle

Förra helgen var jag och maken iväg på en liten weekend med goda vänner.
Vi valde att styra färden mot Malmö och sedan spendera första delen av lördagskvällen i Köpenhamn – på Tivolis julmarknad!
Jag måste erkänna att det kändes lite i tidigaste laget med en sådan julig aktivitet när det i princip regnat konstant de senaste dagarna, men eftersom det var premiärdag för julmarknaden och vi ändå befann oss i krokarna så slog vi till på varsitt inträde!
Åh vad jag hade önskat att det i alla fall legat liiite snö på marken när Tivoli nu julpyntats så mysigt med lampor, granar och tomtar så att man kände sig som i ett riktigt vinterlandskap (minus vintern då).

2014-11-15 16.44.22-1

2014-11-15 16.45.492014-11-15 18.25.19

 

Från många av restaurangerna, caféerna och de tillfälligt uppmonterade julbodarna doftade det ljuvligt juligt av glögg och skyltar vittnade om att det serverades både flaeskesvaersandwich och traditionella aebleskiver med syltetöj.
Eftersom jag i första hand dras till doften av nybakat blev jag väldigt nyfiken på de där äppelskivorna. Men hur jag än tittade mig omkring så såg jag varken några kakor, äpplen eller kakor som ens liknade äpplen.
Trots min misslyckade spaningsinsats förstod jag ändå ganska snabbt att det i alla fall måste vara en dansk julspecialitet. Vad jag däremot inte förstod förrän precis innan hemfärd från Tivoli var att det som i Danmark kallas aebleskiver i själva verket är runda pannkaksbollar.

Döm om min förvåning när jag nyligen fick se ett foto, på några som mumsade på dessa bollar, i min brors (danska) flickväns facebookstatus.
Då förstår ju vem som helst att det är dags för @muffinsfia att gå till botten med namnet på detta bakverk, genom att vara den första och enda att lägga den mest relevanta kommentaren till denna bild.
”Varför heter det skiver när det är bollar?”

För det ÄR ju jättemärkligt, håll med.

Den danska flickvännen mumsande på aebleskiver.
Den danska flickvännen mumsande på aebleskiver.

Tydligen är det så att förr i tiden så var aebleskiver faktiskt riktiga äppleklyftor som doppades i pannkakssmet och stektes. Det har aldrig haft något med skivor att göra. I nutid har det heller inget med äpplen att göra.

Man smaksätter alltså pannkakssmet med kardemumma och steker den sedan i en särskild aebleskivepande (som jag givetvis var tvungen att googla på, se nedan), doppar dem i florsocker och äter med sylt. En dansk specialitet som serveras kring juletid och lillejul men även vid andra festliga tidpunkter på året.

aebelskivepande

 

 

Måste nog önska mig en aebelskivepande i julklapp….undrar bara om de säljs i Sverige..? På produktsidan i den danska webbshop som säljer dessa stod det ”Denne vare er så populær, at den desværre er udsolgt i øjeblikket.” Den gäller alltså att vara snabb, om de kommer in igen eftersom det onekligen verkar vara årets julklapp!
Under tiden som jag letar vidare efter recept och pande så tänker jag ta inbjudan – om att nästa gång vi kör ner till Skåne så kommer den danska flickvännen och laver aebleskiver till oss – på största allvar.

 

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

2 thoughts on “Den danska äppelskivan som var en julbulle

  1. COOLT, jag vill också ha en. Undrar om man kan göra samma sak i en popcake maskin.. för det har jag ju en??
    Dessutom ruskigt otrevligt att kalla något för skivor som är bollar, det är som att vi skulle säga julskinka till kalkonen..

  2. Där sa du något Jennica! Återkom gärna med resultatet om du provar 😉 Jag har aldrig gjort cakepops men smeten som man använder till det är väl något tjockare, så att den jäser upp i överhålet. Är lite osäker på om pannkakssmet har samma benägenhet. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *