Bulle, wrap och kladdkaka – alla goda ting är tre

Semlor i all ära men nu har jag nog redan börjat tröttna på dem en smula. De där vetebullarna med mandelmassa och grädde på både säljs och äts ju redan innan nyår numera!
Det är ju faktiskt så att det ännu är ett par veckor kvar innan fettisdagen infaller, den 17 februari närmare bestämt.

Dessutom var det ju ursprungligen (i början av 1900-talet när semlan hade sin frammarsch) meningen att man, utöver massor av annan god och säkert ganska fet mat, bara skulle äta semla på denna fastlagens sista dag.
Ja, det skulle minsann bullas upp ordentligt innan det var dags för påskfastan!  (Alltså – ej inmundiga semlor redan innan nyår eller på var och varannan fikarast på jobbet…)
Semlan mättade nog bra. Ja, i några timmar i alla fall innan det var dags att inte äta något alls på sju veckor…!

Fläsksöndagen och den blå måndagen innan fettisdagen är jag dock inte lika bekanta med, men det kan ju vara något att forska vidare i vid tillfälle.

Enligt gammal sägen skulle korna mjölka bra under sommaren om snön och isen på taken tinade så att det droppade på fettisdagen… ska bli spännande att se. Inte för att jag har några kor men vi har en mjölkbonde i släkten! Honom ska jag minsann slå en signal till i sommar. :)

 

10308168_883798548324352_3519274716432397299_n
Det verkar inte bättre än att det 1952 var de skånska konditorerna som ”smygstartade” semmelbaket redan efter jul….

Den nya semmelwrapen har jag ännu inte testat, den finns tydligen bara på ett bageri i landet att få tag på, där det från säkra källor rapporterades om långa köer ut på gatan. Den har ju betydligt mindre bröd för den som vill skära ner på den delen av semlan, men å andra sidan får jag känslan av att det blir lite för mycket grädde istället. Nåja, gör man dem själv kan man ju anpassa det hela efter tycke och smak!

PhotoGrid_1423046021724-1

I helgen blev det att jag testade att baka en ny variant av semla. Eller ja, semla och semla. Det blev en Semmelkladdkaka och den har  i alla fall smaken av semla, inte tu tal om den saken! Även om den är superenkel att sno ihop, kommer du ändå garanterat att få fikagästerna att jubla. :)

 

SEMMELKLADDKAKA
150 g smält smör
100 g mandelmassa
3 dl socker
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
1 krm salt
2 ägg
 
+
Vispgrädde efter behag
Florsocker
 

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Smörj och bröa en rund form (20-22 cm) med löstagbar kant.
Blanda ihop socker, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt.
Knäck i äggen. Riv ner mandelmassan.
Tillsätt salt och rör om allt till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda ca. 15-20 minuter.
Kakan ska vara kladdig i mitten så passa ugnen noga!

2015-01-31 13.16.18
Låt kakan svalna innan du brer på vispad grädde. Pudra över lite florsocker.

 

20150131_150317-1

Något modifierat recept hämtat från sweet-and-simple.se

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

One thought on “Bulle, wrap och kladdkaka – alla goda ting är tre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *