Barnsligt goda bollar för både stora och små!

Man måste faktiskt inte alltid ställa till med storbak när man vill bjuda på något sött, det går ju alldeles utmärkt att blanda ihop något kul och smarrigt helt utan att använda ugnen eller vända upp och ner på hela köket.
Chokladbollar och Ljusa havrebollar går enligt min mening och erfarenhet hem hos vem som helst som har smaklökar och fort går de att göra också! En bra början är att alltid ha några basingredienser hemma – smör, havregryn och socker – sedan sätter bara fantasin gränsen för resten!

Jag tänkte dela med mig av dessa två varianter på bollar som jag ofta gör, de är så goda och lagom små att man kan äta många!
Superenkla att göra och perfekt godis efter maten, till fredagsmyset eller som fika till barnkalaset.

 

CHOKLADBOLLAR
ca 30 st 

125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
3 msk kakao

2 dl havregryn
1 dl kaksmulor (Mariekex passar bra, som körs i en mixer)
1/2 dl kallt starkt kaffe (byt ut kaffet mot vatten för en barnvänligare variant)
Pärlsocker, strössel eller kokosflingor att rulla dem i

Blanda alla ingredienser i en skål. Forma små runda bollar och rulla dem i valfri topping. Förvara i kylen.

När det gäller chokladbollar så väljer jag ALLTID att rulla dem i pärlsocker eller strössel.
Helt ärligt så är jag inte särskilt förtjust i kokosflingor, så jag skippar kokosen på denna boll med devisen att om man ändå ska äta något sött så kan man lika gärna gå all in på sockret.
Det blir ju dessutom så härligt crunch när man tuggar. :)

 

Sonen och jag är rörande överens om att det blir finare med mycket färg!
Sonen och jag är rörande överens om att det blir finast med mycket färg!

LJUSA HAVREBOLLAR
ca 30 st

125 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kakao
5 dl havregryn
1 dl grädde (byt ut grädden mot Baileys eller kaffe för en vuxnare smak)
Kokos att rulla dem i

Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ca 5 min. Ställ smeten i kylen 1 timme. Forma små runda bollar och rulla i kokos.

 

Dessa små goda rackare passar dock bäst rullade i kokos så jag låter dem få vad de förtjänar.
Sist jag gjorde denna variant hade jag i likören Amarula, för det var vad jag hade hemma och jag ville göra dem med lite vuxnare smak.
Lite bleka men de fullkomligt smälte i munnen!

 

Foto: Tidningen Hembakat
Foto: Tidningen Hembakat

 

Färgglatt strössel är enkelt att få tag på och ger ju också en extra god smak till bollen av t ex tuttifrutti. Men om man även vill ha lite härlig färg på pärlsockret eller kokosflingorna så går det utmärkt att färga med vanlig hushållsfärg eller pastafärg.

Wilton pastafärg tycker jag är superbra till alla bakverk. Eftersom den är tjockare, mer som en gelé, så behöver man spä ut den i lite vatten innan man kan färga pärlsocker och kokosflingor med den. Och var försiktig med mängden! Den är så otroligt rik på pigment så det räcker med att ta en miniklick på en tandpetare.
Hushållsfärg är vattnigare i konsistensen och fungerar bra att direkt droppa över kokosflingorna eller pärlsockret, röra runt och sedan låta torka en stund.

 

MHM_20150115_110654

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

2 thoughts on “Barnsligt goda bollar för både stora och små!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *