Att baka bort baciller med en klassisk tigerkaka

Vill börja med att önska en god fortsättning på 2015!

Även om det helt klart verkar som att de där envetna infektionerna valt att hänga med från 2014 och vidare in på det nya året. Var och varannan i familjen och vänkretsen går omkring och snörvlar och hostar.

På tal om irriterande förkylningar så tittade jag på TV4 Nyhetsmorgon häromdagen, när Dr Mikael pratade om de ack så ihärdiga bakterierna och virusen som härjar och vad det finns för knep att mota skiten i grind.
Doktorn nämnde då något som i alla fall inte jag tänkt så mycket på, nämligen att inte bjuda på julgodis som blivit över om man har varit sjuk. Virus kan tydligen leva kvar på godsakerna i veckor! Huuuh!

Det var då det slog mig att här hemma ligger det ju After Eight i skåpen och blir gammal, nu när tydligen ingen kan äta den för att vi alla turats om att vara krassliga i helgerna. Så det var bara att skrida till verket och baka något i varm ugn med den överblivna chokladen, för att slippa slänga den.
Så sagt och gjort fick den snällt hamnade i en riktig klassisk sockerkaka!
Kombinationen choklad/mint är ganska oslagbar i mitt tycke och jag faller ofta i mintchokoträsket när jag bakar. Därför passar den här tigerkakan med kraftig mintsmak ypperligt bland mina favoritrecept.

 

Alla mina sockerkaksformar har jag fyndat på loppis för några tior! De fungerar minst lika bra som nya.
Alla mina sockerkaksformar har jag fyndat på loppis för några tior!

 

20150106_145122
Just den här varianten av tigerkaka bakar jag enligt ett recept från boken ”Klassiska kakor på nytt vis” av Mia Öhrn, en underbart kitschig bok med gamla svenska bakverk som fått en ansiktslyftning i både smak och tillvägagångssätt.

 MINTTIGER

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
150 g mintchoklad (t ex After Eight)
smör och ströbröd till formen 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
(För att spara lite tid och energi så brukar jag i samma veva smälta några extra gram smör
som jag kan pensla formen med.)

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det smälta smöret.
(Du har väl inte glömt att pensla formen med lite av smöret? Nu är det även läge att bröa formen med ströbröd.)
Blanda mjöl och bakpulver och vispa sedan försiktigt ner det i smeten.
(Jag siktar alltid torra ingredienser genom en sil för att slippa klumpar.)

Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet. Häll nu hälften av kaksmeten i formen.
Smält mintchokladen i en bunke i micron och rör ner den i resten av smeten. Dra några varv med en gaffel så att (tiger)mönster bildas (ROOAAR!)
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Om stickan är kladdig behöver kakan gräddas lite till. Låt svalna och stjälp upp.

 

IMG_20150108_210122

20150106_160741_LLS

Apropå överblivet julgodis tyckte jag idag att det såg misstänkt tomt ut i chokladasken som jag fick innan jul och som jag sedan haft liggande på mitt kontor på jobbet över ledigheten.
Samtidigt har kollegan/svägisen snörvlat och snorat ovanligt mycket de senaste dagarna.
Efter min nyfunna lärdom av Dr Mikael kunde jag ganska snabbt dra slutsatsen att någon måste ätit överblivet julgodis… Sanningen, att en pralin minsann slunkit ner i kollegans/svägisens strupe, kröp fram till slut och även om godsaker som intas snabbt och i smyg inte räknas så kan man bli påmind om sådana tilltag på andra mindre roliga sätt, oavsett om man blir bjuden eller ej.

😉

IMG_20150108_205220 (1)

About Sofia Rådenholt Brennander

Sedan 2003 bor jag med make och två barn i ett renoverat 50-tals hus utanför Växjö. Att baka gör mig glad och det är i köket bland bunkar och slevar som jag trivs bäst. Att baka är ingen konst. Allt som behövs är en nypa socker och en näve kärlek.

4 thoughts on “Att baka bort baciller med en klassisk tigerkaka

 1. Åh, fy! Jag tänker på informationen om baciller i julgodiset. Bläää…
  Tigerkakan däremot såg dödligt god ut, och jag håller helt med dig om att choklad och mint är en oslagbar kombo.

  Trevlig Helg! <3

  1. Haha ja vi rynkade på näsan i kör när vi hörde det vid frukostbordet! Men undrar om det även gäller sånt med papper på?

   Trevlig helg! <3

 2. Det var ju riktigt pinsamt att jag blev tvungen att erkänna att jag nallat godis från dig när du inte varit på kontoret.. Dock var tigerkakan superb så jag hoppas att du kommer med fler bacillkakor framöver. KRAM!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *